Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın enflasyondaki düşüş nedeniyle faiz indireceği beklentisiyle dün %3'ün üzerinde yükselen dolar ve euro yeni güne de artışla başladı.

Dolar/TL dün 5.45'e çıkmasının ardından bu sabah da en yüksek 5.4531'i test etti, dün 6 sınırını aşan Euro/TL de bu sabah 6.16'da, sepet kur 5.80'de işlem gördü.

Kur daha sonra düşüşe geçti ve %1'i aşan kayıpla 5.31'e indi, euro da 6.05'in altına gevşedi.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan Bloomberg HT'ye Kasım enflasyonunun düşük gelmesiyle TL fiyatlamasının değiştiğini hatırlatarak "Kur hareketini en iyi açıklayacak şey 'enflasyondaki düşüş Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsünü başlatır mı' endişesi..

TL'nin buna verdiği tepki negatif oldu ve gelişen piyasa para birimleri içinde de negatif ayrıştı. Biz faiz indirimi yapmasını beklemiyoruz. Sıkı para politikası söylemi ikna edici olursa TL kayıplarını geri alabilir. Kurda 5.48 - 5.52 yukarı doğru kırılırsa daha yüksek seviyelerden bahsedebiliriz." diye konuştu.

Commerzbank Analisti Tatha Ghose Merkez Bankası'nın para politikasını tedbirli yöneterek ekonominin ve TL'nin yumuşak iniş yapmasını sağlayabileceğini bildirdi. Ghose Türkiye'nin temel dinamiklerindeki sorunların halledilmesinin uzun zaman alacağını bu nedenle orta vadede Lira'nın kademeli olarak değer kaybedeceğini öngördü.

Bugün yurt içinde kritik bir veri akışı bulunmuyor, ABD'de akşam saatlerinde Fed'in Bej Kitap raporu açıklanacak.