Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MasterCard Avrupa'nın 2010 yılı faaliyet sonuçlarını içeren rapora göre, Maestro banka kartları, Avrupa bölgesinde 300 milyon adede ulaşırken, 2009 yılının dördüncü çeyreğiyle 2010'un aynı çeyreği karşılaştırıldığında MasterCard'ın Avrupa'da brüt hacmi yüzde 14 artarak 225 milyar dolara, alışveriş hacmi ise yüzde 13 artarak 168 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, 1 Ekim-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Avrupalı kart sahipleri, MasterCard markalı kartlarını kullanarak önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,7'lik bir artışla 2,1 milyar satın alma işlemi gerçekleştirdi.

31 Aralık 2010 itibariyle Avrupa bölgesindeki MasterCard logolu kart sayısı (Maestro ve Cirrus kartları hariç olmak üzere) 212 milyona ulaştı. Bu miktar, 2009 yılının aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında yüzde 6,9'luk bir artış anlamına geliyor. Kart sahipleri, MasterCard kartlarını Avrupa'da 9,1 milyon işyerinde, tüm dünya genelinde de 31,7 milyon işyerinde kullanabiliyor. Tüketiciler, Avrupa bölgesinde 7,1 milyon, tüm dünyada 13,1 milyon işyerinde Maestro kartlarını kullanarak alışveriş yapabiliyor.

Dünya genelindeki MasterCard PayPass sayısı 88 milyona ulaştı.

MasterCard Avrupa Genel Müdürü Javier Perez, rapora ilişkin değerlendirmesinde, elektronik ödemelerin Avrupa'da yaygınlaşmaya devam ettiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

''2010 yılında, MasterCard'ın banka kartı alanında liderliği, Avrupa'nın tek küresel SEPA (Single Euro Payments Area - Avrupa Tek Ödeme Alanı) kartı Maestro ile desteklendi. Tüketiciler artık internet ortamında da güvenlik, katma değer ile kabul edilirlik konusunda daha iyi bir seçenek istiyor ve bu sayede Maestro yerel kartları devre dışı bırakarak ilerlemeye devam ediyor. Buna en güzel örnek olarak Belçika'daki Maestro kartların tamamının e-ticarete uygun hale gelmesini gösterebiliriz.''