Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'de Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtlayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, enerji kimlik belgesinin cari açığın 6 milyar dolar azaltılmasına katkı yapacağını belirtti.

Bina enerji kimlik belgesinde ev sahipleri, bina sahipleri ve müteahhitlerin satın alınacak yapının hangi enerji kimlik belgesine sahip olduğunu sormaları gerektiğini belirten Demir, proje tamamlandığında yıllık en az 6 milyar dolarlık enerji tasarffuru sağlanacağını, bunun da cari açığa en 6 milyar dolarlık katkı sağlayacağını dile getirdi.

"Müteahhitlikte haksız rekabetin önüne geçilecek"

Yapı denetiminde işlemlerin elektronik ortamda yapılacağını ve bu yolla muteahhitlikte haksız rekabetin önüne geçileceğini açıklayan Demir, özel yapı muteahhitliği alanıyla ilgili bir yönetmelik yayınladıklarını ve bu yönetmeliğin 1.1.2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtti. Demir konuyla iligili olarak, "Bu sistemdeki en büyük özellik, sistemde var olan insanları kayıt altına almak ve denetimi elektronik ortamda yaparak kurallara uymayan yapı müteahhitlerinin yapı yapma noktasındaki yetkililerinin askıya alınması" açıklamasını yaptı.

"Yapı kooperatifleri için yeni ana sözleşme hazırlıyoruz"

Kooperatif yöneticilerinin faaliyetlerinin üyelerce takip edilmemesinin büyük mağduriyetlere sebebiyet verdiğini belirten Bakan, bu nedenle büyük güvensizlik oluştuğunu söyleyerek, "Yapı kooperatiflerinde denetimi artırıyoruz. Bu yönetmelikle kooperatif üyeleri uygulamaları yakından izleyebilecek" dedi.

Demir sözlerine şöyle devam etti: "En önemli nokta yükümlülükler tüm üyeler tarafından izlenir hale gelecek. Üyeler yükümlülüklerini yerine getirmediğinde tüm üyeler haberdar hala gelecek. Böylece şeffaflık sağlanacak." Demir, kurulan sistemle güvensizliğin ortadan kalkacağını ve güvenin yeniden tesis edileceğini dile getirdi.

2B'yle ilgili olarak ise Bakan Demir, konuyla ilgili taslağın hazır olduğunu ve her an yasalaşabileceğini söyledi.