Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül; munzam karşılıklar yerine TMSF primlerinin ve BSMV'nin (Banka Sigorta İşlem Vergisi) artılmasının daha makul olduğunu açıkladı.

Bloomberg HT'nin "Cari Açık Önlemleri" konulu dosyası kapsamında görüş bildiren TMSF Başkanı Gül, "Büyük Bankalara Özel Prim" çalışmasının henüz düşünce aşamasında olduğunu belirterek "IMF ve G-20'nin Büyük Bankalara Özel Prim önerisi üzerinde çalışyoruz." dedi.

Başkan Gül, mevduat ve katılım bankalarındaki tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının ''Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları İle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik'' çerçevesinde 50 bin liraya garanti edildiğini, bu tutarın esas alınarak mevduat ve katılım bankalarından risk esaslı prim tarifesi çerçevesinde TMSF tarafından prim tahsil edildiğinibelirtti.

Halen mevduat ve katılım bankalarından sigorta primi olarak üçer aylık dönemler itibariyle yaklaşık 200 milyon lira tutarında prim toplandığını bildiren Gül, bu gelirin toplanmasında sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarları esas alındığını ve bankaların, risk esaslı sigorta prim tarifesine göre belirlenen, onbinde 11, 13, 15 ve 19 oranlarının biri üzerinden prim ödediğini anlattı.

-Akgiray: "Sert iniş" riski yok fakat tedbir alınması gerekiyor

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray da SPK olarak sürece katkıda bulunduklarını söyledi.

"Ekonomi yönetimi sürecinde herkes rahat olsun." diyen Akgiray, "Ekonomide aşırı ısınma olmadığı için sert iniş riski de yok, ama tedbir alınması gerekiyor." yorumunda bulundu.