Advertisement

Hindistan'da iki ayı aşkın süredir yeni tarım yasalarının yürürlükten kaldırılması için protesto eylemleri düzenleyen on binlerce çiftçi, hükümetin internet ve telefon kesintilerine meydan okuyarak ülke genelinde otoyolları kapattı.

Çiftçiler, Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından geçen yıl parlamentoya götürülen ve küçük toprak sahiplerine göre büyük şirketleri tercih ettiklerini iddia ettikleri yasaların kaldırılmasını talep ediyorlar. Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Hükümetin reformları 18 ay süreyle askıya alma teklifinin yanı sıra çiftçiler Yüksek Mahkeme tarafından oluşturulan arabuluculuk sürecini reddettiler.

Rihanna ve Greta Thunberg gibi ünlülerin ve aktivistlerin giderek artan uluslararası kampanyasıyla desteklenen çiftçiler, Cuma günü başkent Yeni Delhi sınırı dışındaki protesto yerlerinde kesintiye uğrayan telekomünikasyon hizmetlerinin “derhal eski haline getirilmesi” çağrısında bulunan bir açıklama yaptı. Çiftçi sendikaları yaptıkları açıklamada, "Hükümetin anlaşmazlığın sesini bastırma çabaları devam ediyor" denildi.

Sanal özel ağları inceleyen bir şirket Top10VPN.com tarafından hazırlanan bir rapora göre Hindistan, 2020 yılında internet kullanımını herhangi bir ülkeden daha fazla kısıtlandığını ve sonuç olarak en yüksek ekonomik zarara maruz bırakıldığı belirtildi. Yetkililer, ayrımcı bir vatandaşlık yasası nedeniyle ülke çapında gösteriler ve ülkenin tek Müslüman çoğunluk bölgesi olan Keşmir'in özel özerk statüsünü kaldırması da dahil olmak üzere, son yıllarda protestoları durdurmak için internetin kapatılmasına başvurdu.