Advertisement

Türkiye'de fazla oyuncunun olduğu tüketici elektronik sektörü konsolidasyon yönünde ilerliyor. Teknosa, ardından Bimeks de satın almak için şirket baktığını duyurdu. Teknosa'nın Darty'yi alacağına ilişkin iddialarına "Hisse satma planımız yok" diyen DARTY İcra Kurulu Başkanı Nedim Esgin'in konsolidasyon ve satın alma haberleri hakkında cevabı net: "Konsolidasyon her an olabilir. Genelde bunlar böyle deklare edilmez, satın alınır, ondan sonra bildirilir. Türkiye'de konsolidasyon olması gereken bir pazar. Çok fazla oyuncu var, buna ben bayileri de katıyorum. Ama konsolidasyon sadece Türk firmalarının, yabancıları alması gibi konuşuluyor, ben konsolidasyonun Türk şirketleri arasında da olabileceği, veya yabancıların da bu Türk firmasını alabileceği görüşündeyim. 'Türkler yabancıları kovdu gitti' yaklaşımı fazla oryantal."
Esgin'in söylediği gibi Türkiye'deki oyuncular Avrupa'nın büyük oyuncuları, Avrupa pazarı daralırken büyüyen Türkiye pazarından mecbur kalmadıkça gitmeye niyetleri yok, çünkü ilk altı aylık rakamlara göre 10 milyar Euro hacme ulaşan Türkiye elektronik perakende pazarı Avrupa'da 5. sıraya yükselmiş durumda.

 

Bu yıl başa baş noktasına ulaşırız

Nedim Esgin'e göre yabancı ortakları Türkiye pazarından memnun ve burada büyümeye kararlılar. Türkiye'ye geldiği günden beri Darty Türkiye'yi kârlılığa geçirmeyi hedefleyen Esgin, içinde oldukları mali yıl için daha iyimser: "Şu anda pazar yüzde 16.5 büyümüş biz yüzde 25 hedefindeyiz. Bizim mali yılımız 1 Mayıs'ta başlar. Nisan sonu biter. Geçen nisanda başa baş hedefini bulamadık ama bu yıl içinde 3 ayı geride bıraktık. Görülen o ki, bu yıl beklediğimiz başa baş noktasına ulaşacağız."
5 yıl önce Darty Türkiye, ait olduğu İngiliz Kesa Group'ta sıralamanın en sonunda başlamıştı. Son durumda eylülde açmayı planladıkları Bursa mağazası ile 29 şubeye ulaşacak ve mağaza sayısı olarak şimdiden İspanya ve İtalya'yı geçip 5. sıraya yerleşmiş durumda. Önümüzdeki yıl sonunda da 4. sıraya çıkarız diyen Esgin'in hedefi Darty Türkiye'yi 2. sıraya yerleştirmek.

 

Darty'nin iddiası en uygun fiyat

"Darty'nin 'En uygun fiyat iddiası' devam ediyor mu?" soruma Esgin, "Hayat devam ediyor ve bu söylemimiz geçerli" diyor, internette artan teknoloji satışları Darty'nin "En uygun fiyat" İddiasını zora sokmuyormuş çünkü internette Darty'den ucuz fiyatlar çıksa da o fiyatı söyleyen Internet firmaları çoğu zaman malı gönderemiyormuş. koruduklarını söyleyen Esgin tüketiciye olan şu sözlerle anlatıyor: diyoruz bizden bir mal eğer o malı 15 rakiplerimizde uza bulursanız fiyat farkını veriyoruz hem de bir kutu Divan çikolatası veriyoruz. Başımıza geliyor mu, geliyor. Çikolata veriyor muyuz, veriyoruz."