Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Av. Cüneyt Alihan Danar, kısa çalışma ödeneğinin sonlanmasının ardından işverenin önünde hangi seçeneklerin olduğu hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Danar, pandeminin başından beri kısa çalışma uygulamasının ücretsiz izinle birlikte eş zamanlı olarak yürütüldüğünü fakat mart sonu itibariyle uygulamanın sonlandığını belirtti. 17 Mayıs 2021 tarihine kadar da fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulamasının devam ettiğinin altını çizen Danar, “En azından kısa çalışma ödeneğinin de o tarihe kadar devam etmesi bekleniyordu.” yorumunu yaptı. Danar, 17 Nisan 2020 tarihinden sonra işe giren çalışanların ücretsiz izindeyken nakdi ücret desteğinden de faydalanamayacağını aktardı.

Çalışının ücretsiz izne çıkarılabilmesi için kendi rızasının olması gerektiğini söyleyen Danar, pandemi sebebiyle İş Kanunu’na eklenen geçici 10. madde ile işçinin rızasına bakılmaksızın, işverenin tek taraflı ücretsiz izne çıkarma yetkisi getirildiğini söyledi.

Danar, çalışanların başka yerde iş bulmasına rağmen çalıştığı yerden istifa edemediğini, çünkü kıdem tazminatını alamadığını söyledi. Bu sorunun giderilmesi için iki çözümün olduğunu belirten Danar, ikale sözleşmesinin fesih yasağı kapsamından çıkarılmasını ya da kısa çalışma ödeneğinin bir süre daha uzatılması gerektiğini önerdi.

Kısa Çalışma Ödeneği 31 Mart'ta son buldu

Pandemi döneminde istihdam kaybını önlemek amacıyla nisan 2020'de başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulamasından şimdiye kadar 3,8 milyon kişi yararlandı.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyordu. Günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyordu.

Buna göre ocak ayında yapılan artışla kısa çalışma ödeneği asgari ücretli için 2 bin 530 TL'ye çıkarılmış, kısa çalışma ödeneğinin tavan tutarı ise 5.325 TL olmuştu. Kısa çalışma ödeneğinin bitmesiyle yaklaşık 1,3 milyon çalışanın ücretsiz izne geçirilmesi bekleniyor.