Advertisement
HABERLER ABONE OL

Gelişmiş ülke merkez bankaları içinde gevşeme sürecine diğer bankalara kıyasla daha erken girmesi beklenen İngiltere Merkez Bankası'nda faiz indirimlerinde acele edilmemesi gerektiği uyarısı yükseldi.

Financial Times'ın haberine göre İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyesi Jonathan Haskel faiz indirimlerinin henüz uzak göründüğünü belirtti.

Haskel, bankanın şirketlerle gerçekleştirdiği anket sonuçlarına atıf yaparak ücret artışlarının yüksek kalmaya devam ettiğini ve yavaş bir şekilde gevşeyeceğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'na yönelik beklentiler bankanın Fed ve Avrupa Merkez Bankası'ndan önce gevşemeye gidebileceğine işaret ediyordu.

İngiltere Merkez Bankası’nda önceki aylarda faiz artışı yönünde oy kullanan iki şahin üyenin bu kez pas geçilmesini tercih etmesi piyasalarda erken faiz indirimi fiyatlamalarına neden olmuştu.

Yatırımcı fiyatlamaları, veri tahminleri ve İngiltere seçim takvimi ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşebileceğine işaret ediyor.

Bankanın son yönlendirmesiyle faiz indirimine zemin hazırladığını savunan Nomura Ekonomisti George Buckley “İbre bankanın düşündüğümüzden daha hızlı -Ağustos yerine Haziran- hareket etmesini gösteriyor” yorumunu yapmıştı.

Azalan doğalgaz fiyatlarıyla birlikte İngiltere enflasyonu Nisan ayında banka hedefi olan yüzde 2’ye gerileyebilir. EY Item Club’ın Baş Ekonomi Danışmanı Martin Beck “Çekirdek enflasyon ve İngiltere Merkez Bankası üyelerinin endişelenmesine neden olan faktörler bile daha ılımlı görünmeye başlıyor” dedi.