Advertisement
HABERLER ABONE OL

İş Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığı bildirildi.

Açıklamada, “En düşük ücret alan çalışanların maaşında yüzde 68 oranında artış sağlandı, toplamda İş Bankası çalışanlarının ortalama maaş artış oranı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti.” denildi.

Trendyol ile şirket adına sözleşmeli olarak kendi araçlarıyla dağıtım yapan çalışanlar arasında zam uyuşmazlığı yaşanıyor.

Kendi araçlarıyla 1 yıl sözleşmeli olarak dağıtım yapan çalışanlar, paket başına ücret 4 TL'in biraz altındayken 4.72 TL+KDV'ye çıkarıldığını, yüzde 11 oranında yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirttiler. Araçlarıyla dağıtım yapanların aylık gelirinin bu zam oranıyla 9 bin TL'den 10 bin TL'ye çıktığını ancak mazot, sigorta, bakım masrafı ve vergi çıkarıldığında kendilerine kalan net tutarın 4 bin TL dolayında olduğunu belirttiler. Çalışanlar paket başına ücretin 6 TL+KDV'ye yükseltilmesini talep ediyor.

Trendyol: Piyasa ortalamasının iki katı alıyorlar

Trendyol kaynakları ise sözleşme imzalanıp araçlarıyla kendi hesabına çalışanlarla minimum 1 yıllık sözleşme yapıldığına dikkat çekerek, bu grubun hakedişlerine yüzde 22 zam yapıldığını ifade ettiler. Söz konusu grubun daha önce piyasa ortalamasının yaklaşık iki katı ücret aldığını kaydeden Trendyol kaynakları, dağıtılan paket sayısına göre yapılan ödemenin ardından çalışanlar arasında ücreti 10 bin TL'nin altında olan kalmadığını belirttiler.

Trendyol ile sözleşmeli olarak kendi araçlarıyla dağıtım yapan yaklaşık 8 bin kişi olduğu, ayrıca motokuryeyle dağıtım yapanların sayısının ise 9 bin dolayında olduğu belirtildi. Uyuşmazlığı neden olan zam ise sadece araçlarıyla dağıtım yapanları kapsadığı kaydedildi.

Art ardına gelen zamlar, yüksek asgari ücret artışı ve yılsonu enflasyon rakamlarının belli olmasından sonra çalışanların ücret beklentileri de netleşmeye başladı.

Küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Mercer Türkiye’nin yaptığı ‘Ücret Artış Trendleri Ara Anketi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, 2022 yılı için ortalama ücret artış oranı yüzde 41,2’e yükseldi. En yüksek ücret zammının gerçekleşeceği sektör otomotiv olarak dikkat çekti.

399’u yabancı, 200’ü yerli olmak üzere toplam 599 firmanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre; 2021 resmi yıllık enflasyon rakamları sonrasında şirketlerin 2022 yılı için ücret artış beklentisi ortalama yüzde 41,2’lere ulaştı. Yabancı sermayeli firmalarda bu oran yüzde 42,1 iken, yerli firmalarda ise yüzde 39,9 oldu.

Yılda iki zam yapma eğilimi arttı

En yüksek ücret artışına sahip sektörler otomotiv, maden & metal, kimya, lojistik, teknoloji, perakende ve üretim sektörleri ortalamanın üzerinde ücret artışlarıyla dikkat çekerken, en yüksek ücret zammı otomotiv ana sanayi ve yan sanayi sektörlerinde gerçekleşecek.

Ankete katılan firmaların yüzde 73,3 ile yılda bir kez ücret artışı gerçekleştireceğini belirtti. Yılda bir kez ücret artışı yapan şirketlerin yüzde 66’sı ise bu artışı Ocak ayında yapacağını açıkladı. Firmaların yüzde 15’i Nisan, yüzde 9’u ise Mart ayında ücret artışını gerçekleştireceğini belirtti. Anketin sonuçlarına göre; geçen yıllara oranla yılda 2 kere ücret artışı yapma eğilimi olan şirketlerin sayısının arttığı görüldü. Ücretleri yılda 2 kez ücret artıracağını belirten şirketlerin oranı yüzde 20,4’a ulaştı. Bu firmaların yüzde 37’si Ocak ve Nisan aylarında, yüzde 27’si ise Ocak ve Temmuz aylarında, yüzde 10’u ise Ocak ve Mart aylarında ücret artışı öngörüyor.

Bu bilgilere ek olarak, sektörlerden bağımsız olarak, şirketler teknoloji departmanlarında yer alan çalışanların ücret artış oranı şirket genelinin 20-25 puan üzerinde konumlandırarak dijital rollerdeki yetenek kaybını minimize etmeye çalışıyor.

Geçen yıl yüzde 21,7 olmuştu

2021 yılında yabancı sermayeli firmalar yüzde 19,9 oranında, yerli sermayeli firmalar ise yüzde 25,3 oranında ücret artışı yaptı. Toplamda ücret artışı oranı ise yüzde 21,7 olarak gerçekleşti. Mavi yaka çalışanlar yüzde 22,8 ücret artışı alırken, uzman pozisyonlarında yüzde 20,9 oranında zam artışı oldu. Zamlar, yönetim pozisyonlarında yüzde 20,3 olarak gerçekleşti.

Maden-metal, otomotiv, enerji, teknoloji, üretim ve hizmet sektörleri en yüksek oranlara ulaşan sektörler oldu. Firmaların yüzde 33,2’si 2021 yılı için ek ücret artışı yaptı.

Altın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve yatırımcıların Fed toplantısına odaklanmasından destek bularak yükseldi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen 800 TL sınırındaki seyrini sürdürüyor.

Küresel risk iştahının azalması ve jeopolitik endişelerin artmasıyla piyasalar düşerken, güvenli liman altın bu endişelerden destek buldu. Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin artmasıyla Rus Borsası pazartesi gününü yüzde 5 düşüşle kapatırken Avrupa piyasaları da günü kayıpla kapattı.

Dünyadaki en büyük altına dayalı Borsa yatırım fonu olan SPDR’ye net para girişi geçen hafta cuma günü listelendiğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcılar SPDR Altın Fonu’na cuma günü 1,63 milyar dolar değerinde para yatırdı.

SPDR fonuna olan girişler yatırımcıların uzu dönemli altın yatırımlarının bir göstergesi olarak görülüyor. Değerli metal altının kayıpla kapattığı 2021 yılında SPDR fonundan ciddi derecede çıkış yaşanmıştı.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı ve çarşamba günü toplanarak Ocak ayı için faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in bu toplantıda Mart ayındaki faiz artırımının sinyalini vermesini beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs ise Fed’in politika faizini Wall Street’in beklediğinden daha agresif bir şekilde artırma riski olduğunu söyledi. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, haftasonu müşterileriyle paylaştığı bir notta Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere 4 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapatarak son 6 haftanın 5’ini kazançla geçirmiş oldu. Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak 1.842 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen Dolar/TL ’deki dalgalanmadan etkilenmişti. Yeni haftaya da dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, salı günü 797 TL seviyesinde bulunuyor.

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde önceki gün ABD’de yaşanan volatil seansın ardından sert düştü.

Wall Street’te seansa negatif başlayan endeksler gün içinde toparlandı ve kapanışta seyrini pozitife döndürmeyi başardı.

Japonya ve Hong Kong’da endekslerdeki kayıplar yüzde 2 düştü.

Nikkei 225 endeksinde kayıpların başını otomotiv ve teknoloji hisseleri çekti.
Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi bankacılık ve madencilik sektöründeki kayıplarla yaklaşık yüzde 3 geriledi.

Avustralya İstatistik Bürosu tarafından Salı günü açıklanan verilere göre, ülkede enflasyon dördüncü çeyrekte yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. Tüm yıl içinse enflasyon yüzde 3.5 oldu.

Güney Kore Kospi Endeksi’nde de kayıplar yüzde 2’ye yakınsadı. Çin ana karasında endekslere daha ılımlı kayıplar hakimdi.

Kore Merkez Bankası, Güney Kore ekonomisinin 2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.1 büyüdüğünü bildirdi. Ülkede tüm yılın büyümesi ise 11 yılın zirvesine çıkarak yüzde 4 oldu.