Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ilk tahminlerden hafif daha kötü gelen verilerle 2. çeyrekte rekor ekonomik daralma kaydetti ve bu durum, iktidar partsinin yeni lider arayışına girdiği bu ortamda, ekonominin karşı karşıya bulunduğu devasa zorlukların altını çiziyor.

Kabine Ofisi'nden açıklanan revize rakamlara göre, gayrısafi yurt içi hasıla yıllıklandırılmış bazda Haziran ile başlayan önceki çeyrekte yüzde 28.1 geriledi. Manşet büyüme ilk tahminlere paralel olsa da, veriler işletme yatırımlarının ilk tahmin edilenden üç kat daha zayıf olduğunu ortaya koydu. Küçülma ayrıca özel tüketimdeki daralmadan da destek buld. Veriler ayrıca, satılmamış malların stoklarının arttığını da gösterdi ve bu durum, dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinin yavaş bir toparlanmaya yönelmekte olduğunu gösteriyor.

Ağustos ayının sonunda Japonya Başbakanı Abe sağlık nedenlerinden dolayı 8 yıllık rekor görev süresinin ardından istifa kararı almıştı. Böylelikle ülkenin en uzun süren başbakanlık dönemi sona ermiş oldu.

Nomura Securities Co. ekonomisti Masaki Kuwahara, "Yeni başbakan, öncelik olarak koronavirüs tedbirlerini hazırlamak zorunda kalacak," dedi ve "Ekonomi çift haneli sıçrama göstermeli, ancak toparlanma hızı yavaş olacak" şeklinde görüş bildirdi.