Advertisement
ENERJİ ABONE OL

2020'de enerji kullanımından kaynaklanan karbondioksit salınımı, salgından dolayı yaşanan kısıtlamaların etkisiyle, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek düşüşü görmüştü. Ancak ülkelerin dünya genelinde kısıtlamaları kaldırmasının ardından ekonomik faaliyetler ve emisyonlar yıl sonuna kadar tekrar eski hızına döndü. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) yeni verilerine göre, Aralık ayında küresel emisyonlar 2019'un aynı ayına göre yüzde 2 arttı.

Enerjiden kaynaklanan emisyonlar, önceki yıla göre 2020'de yaklaşık 2 milyar ton (yüzde 5,8) azaldı. Hem ABD’nin hem de AB’nin üretiminden kaynaklanan emisyonlar yüzde 10 düşüş gösterdi. Bu düşüş en çok kısıtlamaların arttığı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında görüldü. ABD ve AB’de enerjiden kaynaklanan emisyonlar bahar aylarında düşüşe geçmesine rağmen, Çin’in yaydığı karbon salınımı yıllık bazda yüzde 0,8 oranında arttı. Emisyonlardaki bu yükselişin çoğu yıl sonuna doğru gerçekleşti. Çin’in yaydığı karbon salınımı Aralık 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 arttı.

Dünya genelinde geçen sene enerjiden kaynaklanan emisyonlarda yaşanan düşüşün ana sebepleri arasında, işçilerin karantinaya alınması, işletmelerin yavaşlaması ve kısıtlamalar sebebiyle ulaşımın azalması gösterildi.

UEA’nın açıklamasına göre, dünyada seyahat ve ekonomik aktiviteler artmaya başladıkça petrol tüketimi ve emisyonlar yeniden yükselişe geçiyor. Dünya, salgın sonrası aynı anda hem normale dönme, hem de emisyonları kalıcı olarak azaltma mücadelesi verirken, UEA kısıtlamaların kalkmasıyla karbondioksit salınımında yaşanan hızlı artıştan dolayı endişeli olduğunu belirtti.