Advertisement
HABERLER ABONE OL

Manulife Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Richard Segal Bloomberg HT’ye çoğu para biriminin virüsün etkisinden dolayı hassas olduğunu ama bu durumdan Çin’e en fazla ihracat yapan Brezilya’nın etkileneceğini söyledi.

Segal, virüsün ayrıca Çin’in büyümesi üzerinde ciddi bir etkisi olacağını belirtirken, Dolar/TL ’nin yılsonunda 6,50-6,60 bandına olacağı ve Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantıda 75 baz puan indirim yapabileceğini söyledi.

Kıdemli Stratejist’in konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

“Brezilya Real’i dolar karşısında 4,4- 4,5’e kadar zayıflayabilir”

Arjantin’de Buenos Aires gibi büyük bölgelerde yeniden düzenlemeler yapıldığını söyleyen Segal, “Hükümet ve IMF ile ilgili görüşmeler var. Önümüzdeki aylarda daha fazla açıklama yapacaklarını söylediler. Brezilya’da yasa süreçleri çok fazla zaman alıyor. Piyasaları şu an endişelendiren şey; virüsün etkisi ve olası bir şekilde ihracatların kötüleşmesidir. Büyük ihtimalle ciddi bir kötüleşme olacaktır ama kısa süreli de olacaktır” dedi.

Çoğu para biriminin şu an hassas olduğunu ekleyen Stratejist, en kötüsünün Brezilya Reali olacağını söyledi. Segal, “Brezilya Çin’e çok fazla ihracat yapıyor. En iyi Hindistan diyebiliriz çünkü iyi bir petrol ithalatçısı. Bu sebeplerden ötürü Brezilya Real’i şu an en düşük seviyesinde dolar karşısında 4.33’de ve büyük ihtimalle önümüzdeki birkaç hafta içinde 4,4-4,5’e kadar zayıflaması bekleniyor” dedi.

“Merkez Bankaları ihtiyatlı”

Segal, Merkez Bankalarının virüsün ülkelerinin ekonomileri üzerinde etkilerini tam bilmediklerinden dolayı ihtiyatlı bir duruş sergilediklerini ve karar vermeden önce süreci izlediklerini belirtti.

Virüsün Çin ekonomisi üzerindeki etkisini de değerlendiren Segal, “Çin’in büyümesinde virüsün etkisi çok ciddi olacaktır.  Derinlemesine araştırmalar yapıldı ve Çin ekonomisi büyük ihtimalle önümüzdeki ay durmaya yakın olacak. Ancak hükümetin teşvik önlemleri var, ek olarak envanterler yılın bu döneminde çok yüksek kalabiliyor. Bu yüzden net etki yüzde 2’lik ve üstü olabilir” dedi.

“TCMB bir sonraki toplantıda 75 baz puan indirir”

Son olarak yılsonu dolar/TL tahminini de paylaşan Stratejist, “Şu anki TL’yi düşündüğümüz zaman yılsonu 6.50-6.60 olacaktır dolar karşısında… Ufak bir kötüleşme olabilir.  Yılın bir döneminde önden yüklemeli olarak faiz indirimlerinin yapılacağını söyleyebilirim.  bir sonraki toplantıda 75 baz puan beklenebilir. Kur oynak kalmaya devam ederse belki 50 baz puana düşebilir.  Şu an yüzde 12’de olan enflasyonun yüzde 8’de bitmesi bekleniyor.  Yani yılın sonuna doğru enflasyon konusunda biraz iyimserlik olabilir. Faizler daha da düşebilir” dedi.