Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrol, ABD’deki soğuk hava dalgasının ham petrol üretim tesislerini etkilemesiyle birlikte 13 ayın zirvesine tırmandıktan sonra Asya işlemlerinde de yükseldi.

Vadeli kontratlar, Londra Piyasasında pazartesi günü yüzde 1,4 yükseldikten sonra varil başına 64 dolara doğru yükseldi. Soğuk hava Teksas’taki elektrik sistemine zarar verirken elektrik kesintileri diğer eyaletlere de yayıldı. 1 milyon varilden fazla petrol üretimi dururken boru hatları mücbir sebep ilanında bulundu.

Avrupa’da ise Kuzey Denizi petrol piyasası pazartesi günü son bir yıldaki en büyük yükselişlerinden birini kaydetti. Suudi Arabistan’ın tek başına yaptığı üretim kesintileri de küresel petrol göstergesinin bu yıl yüzde 20’den fazla ralli yapmasında etkili oldu.

Küresel üretim ABD’deki soğuk hava dalgasıyla birlikte daha da azaldı ve talebin artacağına dair beklentiler var. Batı Teksas Petrolü’nün varil başına 65 dolara ulaşması artık imkânsız görünmüyor. VI Investment Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun

Nisan vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,5 yükselerek varil başına 63,62 dolar civarına geldi.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, cuma günü kapanışa göre yüzde 1,4 yükselerek varil başına 60,27 dolar seviyesinde bulunuyor.