Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin artan bir şekilde saldırganlaşan ticaret politikasının küresel ekonominin önemli bir yavaşlamaya girmesine neden olabileceği endişelerini artması ile birlikte düşüşünü sürdürdü. Petrol bu hareketin etkisi ile üç günde değerinin onda birinden fazlasını kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 5.5 düştükten sonra yüzde 2.6 daha geriledi. Çin, Pazar günü açıkladığı beyaz belge'de ABD'yi ticaret görüşmelerinin çökmesinden sorumlu tutarak ve taviz vermesi yönündeki baskılara boyun eğmeyeceğini belirterek mücadeleci bir ton kullandı. Bu açıklama, Beyaz Saray'ın Cuma günü Meksika mallarına ek gümrük tarifesi uygulayacağını açıklaması ve Hindistan'ı gelişmekte olan ülke tanımlamasından çıkararak ABD'ye gümrük vergisiz mal ihraç etmesini durdurması sonrası piyasalarda meydana gelen sarsıntıdan sonra geldi.

Petrol fiyatları, büyük ölçüde ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel büyümeyi ve buna bağlı olarak petrol talebini olumsuz etkileyebileceği endişesi ile Nisan ayı sonundan bu yana yaklaşık yüzde 20 düştü ve yılın başında gerçekleştirdiği rallinin yaklaşık yarısını geri verdi. Orta Doğu'daki gerginlik petrol fiyatlarına bir miktar destek verirken, Beyaz Saray haftasonu yaptığı açıklamada İran ile önkoşulsuz müzakereye istekli olduğunu işaret etti. Öte yandan, son birkaç ayda fiyatların temel yönlendiricisi olan Rusya'nın Suudi Arabistan ile üretim kısıntıları konusunda işbirliği yapıp yapmayacağı konusu yavaş yavaş şekilleniyor.

SPI Asset Management idari ortağı Stephen Innes, "Petrol piyasası, küresel yavaşlamanın arttığına ilişkin endişeler ile birlikte aşırı yüksek beta riski ile işlem görüyor," dedi ve "Son satış dalgası, petrol piyasalarının dengelenme hareketinin ne denli kırılgan olduğunu işaret olduğunun bir hatırlatması olmalı ve öte yandan Rusya'yı tekrar arz anlaşmasına getirmek için yeterli olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 41 sent ya da yüzde 0.8 düşerek Singapur saati ile 11:28'de varil başına 53.09 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 1.39 dolar düşerek 52.11 dolara kadar geriledi ve 11 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Kontrat son bir ayda yüzde 16'dan fazla düştü.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 62 sent ya da yüzde 1 düşerek varil başına 61.37 dolara indi. Temmuz kontratı Cuma günü yüzde 3.6 düşüşle 64.49 dolardan vadesini durdurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 8.09 dolar primli işlem gördü.