Advertisement

İngiltere'nin doğusunda bir kasaba olan Lincolnshire'da çalışan bir çiftçi gece gündüz çalışmaktan ve molasının olmamasından hiç de şikayetçi gözükmüyor.

En önemlisi de çalışmak için vizeye ihtiyacı yok.

Konunun kahramanı Thorvald. Tarım robotlarının en yeni jenerasyonu.

Financial Times Gazetesi'nin haberine göre söz konusu robotlar, Brexit sürecinin tamamlanması sonrası oluşacak göçmen tarım işçisi boşluğunu doldurmaya hazır yeni işgücü olarak tanımlanıyor.

Thorvald'ın geliştiricisi robotik profesörü Pal Johan From, Brexit'in tarım ve tarımda çalışan göçmen işçiler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu ve bu soruna çözüm bulmanın temel motivasyon kaynakları olduğunu söylüyor.

Pal Johan From, kumanda kolunu eline alıp bir grup çiftçinin önünde Thorvald'a manevralar yaptırdıktan sonra çiftçilerden biri hayranlığını gizleyemeyerek, " Şu an tarımın geleceğine bakıyoruz" diyor. 

Thorvald, şimdiye kadar kilometrelerce hasat taşımak ve geceleri ultraviyole ışınlarla ürünleri küllemeden korumak gibi bir çok işe yarar görevde uzmanlaşmış durumda. 

Lincoln Üniversitesi ve Norveç Üniversitesi'nin de desteğini alan Pal Johan From, bilim adamlarıyla birlikte Thorvald'ın kendi kendine hareket eden sürümü üzerinde çalışmaya başladı. From, Thorvald için, "Tarımda mümkün olan her türlü görevi yapabilecek potansiyele sahip" diyor.

Ancak bu sürecin de bazı sorunları var.

Öncelikle robotların göçmenlerin ayrılık zamanına yetişip yetişmeyeceği belli değil. Çiftçiler de robotların ekonomik olduğuna ikna edilene kadar robot kullanmak konusunda çekimser davranıyorlar.

Bir diğer problem de yumuşak meyve sebze toplama işleminde robotik kolların ne kadar hassas olabileceği konusu. Tahminlere göre istenilen hassasiyeti yakalamak uzun zaman alabilir.

Mısır gibi toplu ve özen gerektirmeden seri şekilde toplanabilen ekinler için tarım robotları kullanılabilir durumdalar fakat çilek gibi teker teker özenle toplanması gereken meyveler için tarım robotları gerekli hassasiyeti henüz sağlayamıyorlar.

Hassasiyet isteyen ekinlerin hasadı için robotların ekinleri algılayabileceği sensörler kullanması ve hasada zarar vermeden toplayabilecek mekanik çevikliği sahip olması gerekiyor.

Ama süreç de hızlı işliyor. Birleşik Krallık 2015 yılında toplam 22 bin 157 Avrupa Birliği vatandaşını işe aldı. Bu rakam Birleşik Krallık'taki toplam işe alım sayısının yaklaşık 5'te birine karşılık geliyor. Brexit'in sonuçlanması artık Birleşik Krallık'taki işverenlerin bu işçileri çalıştıramayacağı anlamına geliyor.

Benzer bir olasılık ABD tarafında da yaşanıyor. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksikalı göçmen çalıştırma kısıtlaması ile ilgili çalışmalar yürüttüğü Amerika Birleşik Devletleri'nde Blue River adlı girişim, çeşitli yatırım firmalarından 17 milyon dolarlık yatırım toplamayı başardı.

Blue River'ın makineleri traktörün yanına yerleştiriliyor ve gördüğü her ekinin neye ihtiyacı olduğunu tespit edip ona özel bakım yapıyor. Bu sayede hem kullanılan kimyasal sayısı ve oranı azalıyor hem de her ekinin ayrı ayrı detaylı verileri toplanabiliyor.