Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Alp Keler, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Sermaye piyasalarında 2019'da başlayan ivmelenmenin 2020'de de devam edeceğini söyleyen Keler, son torba yasada geçen değişikliklerin sektör tarafından beklenen adımlar olduğunu ifade etti. Keler Nisan ve Mayıs aylarından sonra halka arzların arka arkaya gelebileceğini belirtti.

2019'un son birkaç ayında sermaye piyasalarında ivmelenme olduğunu kaydeden Keler sebeplerine dair şunları söyledi; "Birincisi enflasyon ve faizlerde hızlı düşüşle yatırımcını farklı ürünler peşinde koşması, ikincisi altyapının bunu biraz desteklemesi, son olarak da hükümetimizin sermaye piyasalarına yönelik ürünlerine öncelik vermesi. Bu nedenlerle ivmelenmenin 2020'de sürmesini bekliyoruz"

Keler sözlerini şöyle sürdürdü; "Faiz düşüşünden dolayı şirket değerlemelerinde olumlu etki var, bu tabi halka arzları da gündeme getirecektir. Tekil hisse senedi yatıcımsının ilgisi var. Halka arzları talep edebilecek kurumsal yatırımcı tarafında da önemli büyüme var.  Halka arzların da Nisan - Mayıs'ta ve yılın son çeyreğinde arka arkaya gelmesini bekliyoruz".

Sermaye piyasalarında değişiklik öngören yasayı desteklediklerini belirten Keler, "Torba kanunda sermaye piyasası ürünlerini etkileyecek birkaç madde var, bunlar sermaye piyasasının gelişimine yönelik adımlar...Özellikle şirket hareketlerini etkileyebilecek olağanüstü fiyat hareketlerinde, şirketlerin birleşme, satın alma gibi hareketlerinde belirsizlik vardı, son 30 günlük işlemler neye göre belirleniyor, bundan kim yararlanıyor diye, burada adil fiyat mekanizması gelmesi önemli bir gelişme. Bu mekanizmayla kimin yararlanacağı net şekilde tanımlanmış durumda. Yani haberin geldiği günde portföyünde hisseyi tutan yatırımcılar bundan yararlanacak, bu da yatırımcılar açısından kafa karışıklığını ortadan kaldıracak.." ifadesini kullandı.

Yatırımcı tabanında genişleme olduğunu, ancak gidilecek daha fazla yol olduğunu belirten Keler, "18 yaş üstü nüfusta her 6 kişiden 1'inde BES fonları var, her 20 kişiden birinde yatırım fonu var. Burada bir hareketlenme oldu ama bu rakamlar toplam içerisinde bakınca henüz çok ufak. 2019'un son birkaç ayı ışık gördüğümüz bir yıl oldu. Ankara'nın gündeminde sermaye piyasalarının olması çok önemli...Bunlar bir araya gelince 2020 için ümitliyiz" şeklinde konuştu.