Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Ukrayna Tahıl Birliği Başkanı Mykola Gorbachov, Londra’da gerçekleştirilen Uluslararası Tahıl Konseyi Konferansı’nda yaptığı açıklamada Rusya’nın Karadeniz limanlarına erişimi kapatmasıyla ülkesinin tahıl ihracatını savaş sonrası AB üzerinden gerçekleştireceğini fakat Romanya Constanta gibi bölgelerdeki kuyruklar nedeniyle nakliyat hızının normalin oldukça altında olduğunu söyledi.

“Bu limanların tamamı yerel ihtiyaçlar için inşa edildi, böylesi çılgın zamanlar için değil” diyen Gorbachov, “Karadeniz limanlarını açmak için uluslararası desteğe ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın 2022 hasadı sonrası depolama kapasitesinin üstüne çıkması bekleniyor.

Rusya ve Türkiye’den yetkililerin konuyla ilgili bu hafta bir araya gelecek fakat bu görüşmelerin Ukrayna’nın ihracatını hızlandırmak için yeterli olmayacağı değerlendiriliyor.

Gorbachov bu görüşmelere de değinerek, “Rusya Türkiye ile bir anlaşma imzalasa da hiçbir şirketin tahılını yükleyeceğini sanmıyorum. Bizim uluslararası desteğe ve uluslararası garantilere ihtiyacımız var” dedi.

Bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yapılan görüşme sonrası Çavuşoğlu, "Karadeniz'de yarattığı sorunu da ele aldık. Bunların başında Ukrayna'da ve Rusya'dan ithal edilecek ürünler var. BM, Rusya ve Ukraya arasında oluşturulabilecek bir iş birliği planından bahsediyoruz, biz bu planı makul ve uygulanabilir görüyoruz.

Bunun detaylarını görüşmek için İstanbul'da bir görüşme yapabiliriz. Tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusunda Rusya'nın yaptırımları kaldırma talebini haklı görüyoruz. Tahıl koridoru planını makul ve uygulanabilir.

Bankacılık işlemleri konusunda gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz, dünyanın bunun önünü açmasını umuyoruz. Gemilerin güvenli bir şekilde seyrine devam etmesi için bu mekanizmanın hayata geçirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.