Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VTB Capital Analisti Akın Tüzün Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Gizem Uzuner'e konuk oldu. Tüzün özellikle kamu bankaları için son çeyreğin çok iyi geçeceğini söyledi. Tüzün "Ekim'de kamu bankalarının aylık karlılığı 3. çeyrek ortalamasının 2.5 katından fazla, yani neredeyse bir ayda 3 aylık karlılığı elde etmişler. Bu beklediğimizin biraz daha üzerinde oldu, bunun sebebi de net faiz marjındaki iyileşmeden kaynaklanıyor.

Kamu bankaları TL fonlamaya çok hassas oldukları için geçen sene % 25'lerden toplanan mevduatlar şu an nerdeyse yarı fiyatına toplanıyor. O yüzden de kamu bankalarının karlılık artış var ve bu son çeyrekte devam edecek. Bu Garanti gibi bankalar için de geçerli." değerlendirmesini yaptı. Tüzün bu yıl son çeyrek ve 2020 yılının ilk çeyreğinin karlılık anlamında bankalar için çok pozitif göründüğünü ifade etti.

TCMB'DEN İNDİRİM BEKLENTİSİ

Merkez Bankası'ndan gelecek haftaki toplantısında 100 veya 200 baz puan faiz indirimi beklediğini belirten Tüzün daha fazla indirimin TL'de risk yaratabileceğini belirtti. Uzman "yıl sonu enflasyonu % 12'lerde olacak gibi görünüyor. Ocak ve şubatta baz etkisi dolayısıyla enflasyon yüksek kalabilir ama yıl genelinde % 10 civarında olur, o yüzden 12'lik faiz çok zorlamaz. Eğer 250 ve üzeri indirim gerçekleşirse TL'de riskler görülebilir. Bu 100 - 200 bandı bankalar için en olumlu etki olacaktır. Fazla indirim bankaların hem varlık kalitesini etkiler hem de enflasyonun artmasına ve faizlerin tekrar yükselmesine neden olur" değerlendirmesini yaptı.