Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ateşan Aybars Altın düzeltmeye devam ediyor
Ateşan Aybars
Ateşan Aybars
İTÜ'den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra akademik çalışmalarına Kanada'da devam etti. 1975 yılından itibaren Kanada Atom Enerjisi Komisyonu ve Ontario Hydro Nükleer santrallarında çalıştı. 1981 yılında finans dünyasına geçerek geliştirdiği Teknik Analiz Modeli ile Ontario Securities Commission'dan Commodity Trading Manager lisansı aldı. 1993 yılında Türkiye'ye dönerek teknik analiz, türev piyasalar ve risk yönetimi seminerleri verdi ve çeşitli finansal kuruluşlara yatırım danışmanlığı yaptı. 1999'dan itibaren medyada ekonomi yorumları yapmaya başlayan Aybars, 2010 yılından bu yana Bloomberg HT Televizyonu'nda yayınlanan Risk Yönetimi programında yorumcu olarak ekrana çıkıyor.

Altın düzeltmeye devam ediyor

Giriş: 26 Mart 2012, Pazartesi 07:57
Güncelleme: 26 Mart 2012, Pazartesi 08:00

Değerli arkadaşlarım, ziyaretçi yorumlarınızdan anladığım kadarı ile çoğunuz altın fiyatının yükselmesi halinde keyif alıyorsunuz, doğal olarak altın için iyimser yorumlarımı destekliyorsunuz. Oysa, altın sık sık hemde sert bir şekilde düzeltmeler yapar. Nitekim, profesyonel yatırımcılar taraflı değildir, altın yada diğer enstrümanlarda aşağı yönde (açığa satarak) durumdan fayda sağlamaya çalışırlar, çünkü piyasalar tek yönlü değildir. Ben ise herhangi bir yönde pozisyon taşımadığımdan dolayı yorumlarımı tamamen tarafsız olarak yapıyorum ve bazı dönemlerde aşağı yönde temel ve teknik veriler biraraya geldiğinde piyasaların düşeceği beklentimi yazılarıma yansıtmak durumundayım. Elbette, piyasaları kontrol etmek mümkün değil ve yorum hazırlığımda araştırma ve deneyimlerimi kullanarak objektif olmaya çabalıyorum. Uzun vade yatırımcılar için zaten kısa dönem gerilemeler önemli değil (tabi ki, piyasa yönünden daha önemlisi para yönetimi konusuna dikkat ediyorsanız!). Kısa dönem yatırımcılara gelince, akıl yolu, aradabir altın fiyatının da düşeceği yönünde açığa satış yapabilme yada kenarda bekleme gibi objektif olma yetisini geliştirmek olmalıdır. Şimdi altın beklentilerimize dönelim...

Geçen hafta altın fiyatı yatırımcıların açık kapatma ve doların değer kaybetmesi ile biraz toparladı. ABD konut sektöründen gelen olumsuz veriler, bir süre arka plana atılan FED’in 3.tur kolay para politikasını tekrar gündeme getirilebilir. Bu altın için iyimser tablo.

Oysa, ABD’de bütçe açığı, ticaret açığı gibi olumsuz temel verilere rağmen son haftalarda üretim faaliyetlerinde ve özel sektör isdihdam rakamlarında iyileşme gibi kısa dönemli peryodik ekonomik veriler, 10-30 yıllık hazine kağıtlarında (T-NOTES/ T-BONDS) faizlerin yükselmesine, dolayısıyla faiz oranları farkı avantajının doların güçlenmesi ve diğer para birimlerine karşı avantajlı olması demektir ki bu durum altın için iyi haber değil. Bilindiği gibi altın tutmak mevduat hesabı gibi getiri sağlamaz, sadece altın fiyatının yükselmesi (yada açık pozisyonlar için düşmesi) getiriyi artırır.

Sonuç olarak, G7 ülkelerinde olağanüstü kolay para politikalarının altını desteklemesine rağmen, Yunanistanın stabilize olması ve AB bankacılık sektöründe endişelerle birlikte orta doğu jeo-politiğinde gerginliğin şimdilik azalması altın fiyatı için olumsuz. Altın fiyatında düzeltme süreci devam ediyor ve şimdilik doların seyri altın fiyatı için tayin edici olacaktır.

Dolar Endeksi.

Dolar iki aylık zirvesinini hemen altında konsolide oluyor. Destekleyici faktörler;

1) AB’de endişelerin azalmasına rağmen Almanya ve Fransa PMI rakamlarının sürpriz bir şekilde daralması AB bölgesinde durgunluk endişelerini tekrar gündeme getirebilir. Bu durum dolar için destekleyici (güvenli liman talebi) bir gelişme olarak altın fiyatını olumsuz etkiler.

2) Fed başkanı son açıklamasında, “AB’de stresin azalmasına rağmen finansal ve ekonomik durumun zorlu olduğu ve bankacılık sektörünün daha da güçlendirilmesi gerekir” ifadesi doları destekler. Ayrıca, Richmond FED başkanı Lacker’in “ enflasyonu önlemek için 2014’ ü beklemeden faiz oranlarının artırılması gerek” ifadesi de dolar için destek anlamına gelir.

7 önemli para biriminden oluşan sepet’e karşı değer biçilen dolar endeksi (DX) Şubat sonu başlayan rallisinde bir düzeltme süreci geçiriyor. Biraz daha devam edebilir ve %61.8 Fibo seviyesinde (79.10) destek bulur. Bu süreç içinde S&P500/ Petrol ve Altın tutunabilir yada hafif yukarı eğilimli davranabilirler ama doların değer kazanmaya başlaması ile birlikte bu süreç sonlanacaktır.

Teknik olarak, altın fiyatının 29 Şubat tepesinden bir hayli gerilemesine rağmen yatırımcılar maalesef satın alma fırsatının oluştuğunu henüz düşünmüyorlar, hatta daha düşük seviyeden alabilecekleri beklentisi hakim görünüyor.

İyimserlik anketi. Altın fiyatının yükseleceğini düşünen yatırımcıların oranı uzun yıllardır en düşük seviye olan %42.31’ye geriledi. Bu seviyede aykırı trader’lar (contrarians) tepki alışlarına başlıyabilir.

Açık pozisyon sayısı (open interest). Mart ayında 676.000 kontrat’a geriledi. Altın fiyatı düşerken kontrat sayısının (OI) azalması mevcut uzun pozisyonların kapatılma faaliyetleri gösterir. Bir süre satış baskısı oluştursa bile temel olarak zayıf değil.

Fonların net uzun pozisyonları. Fonlar net uzun pozisyonlarını geçen hafta itibarı ile 131.000 kontrat’a (COMEX) düşürdüler. Cuma gününü rallisi ile bu rakam biraz artmış olmalıdır ama oldukça düşük.

Altın fiyatı 200 günlük hareketli ortalamalarının altında seyrediyor. Teknik hedef % 61.8 Fibo desteği 1620 dolar/ons. Yeniden yükselme sürecinin başlaması için 1682.8 dolar/ons, tercihen 1706-1714 dolar/ons seviyesinin yukarı yönde aşılması gerekir.