Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ceren Dilekçi Giyim enflasyonunda düşüş ne zaman?
Ceren Dilekçi
Ceren Dilekçi

Giyim enflasyonunda düşüş ne zaman?

Giriş: 04 Haziran 2018, Pazartesi 18:15
Güncelleme: 04 Haziran 2018, Pazartesi 18:16

Nisan ayının ardından Mayıs'ta da enflasyona en büyük katkı giyim ve ayakkabı grubundan geldi. Mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 1,62, yıllık enflasyon ise yüzde 12,15 ile beklentinin üzerinde gerçekleşti. Aylık en yüksek artış yüzde 5,21 ile giyim ve ayakkabı grubundan geldi. Nisan ayındaki aylık yüzde 10,40'lık katkının ardından Mayıstaki katkı oranı her ne kadar düşmüş olsa da enflasyonun sürükleyicilerinden oldu.

Temel neden mevsimsellik yani sezon geçişi olması..TL'de yaşanan değer kaybı da tuzu biberi oldu. Malum Dolar/TL'nin 4,92, Euro/TL'nin ise 5,4961 ile rekor tazelediği bir ayı geride bıraktık. Ham madde alımlarını büyük ölçüde dolar ve euro üzerinden gerçekleştiren, AVM kiralarını dolar üzerinden ödeyen perakende sektörü, kur artışından en çok etkilenen sektörlerden biri.

TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Konseyi Başkanı İsmail Gülle, "AVM kiralarının yüksek olması maliyetlerde etken oluyor. AVM'lerin çoğunda giyim ve ayakkabı mağazaları var. Kurdaki artış girdi maliyetlerinin tamamını etkiliyor" sözleriyle büyük darbeyi kurdan yediklerini itiraf ediyor.

Kurun her sert yükseldiği dönemde AVM'ler ile perakendeciler arasındaki tartışmalar alevlenir. Bankadan dövizle borçlanan AVM yatırımcıları, TL'ye dönüşün kendilerine zarar ettiği gerekçesiyle kirayı döviz cinsinden almakta ısrarcı davranıyorlardı. Fakat son yaşanan yükseliş sonrası çoğu AVM kuru sabitleme yoluna gitti.

"1,5 AY ÖNCEKİ GİRDİLERLE ÜRETİM YAPIYORUZ"

Perakende sektörünü kur üzerinden vuran bir diğer faktörse ham madde maliyetleri.

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, "Ocak ayından Mayıs'a kadarki süreçte kur artışı yüzde 20-25 civarında. 1,5 ay önceki girdilerle üretim yapıyoruz. Mart-Nisandaki girdilerle bu ürünleri yaptık. Girdimizin yüzde 50'si pamuk. Pamuktaki dalgalanma, pamuğun dolara endeksli oluşu ve piyasadaki satışcıların TL kullanmaması piyasayı rahatsız

ediyor. Girdilerde dolar bazlı fiyat alıyoruz, TL'ye çevirmeleri lazım" diyor.

Fakat sektör bir kaç ay sonrası için umutlu. Kurların görece dengeye oturması ve indirim sezonunun başlamasıyla Temmuz-Ağustos döneminde giyimin enflasyona katkısında önemli oranda düşüş bekliyor.