Bloomberght
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

FED ne dedi?

Giriş: 26 Nisan 2012, Perşembe 10:48
Güncelleme: 26 Nisan 2012, Perşembe 11:48

FED beklenen Nisan toplantısını yaptı. Bundan sonraki toplantı Haziran sonunda. Yani Operational Twist'in bitiminden hemen önce.

Piyasa FED'den ne bekliyordu, ne buldu? Madde madde gidelim;

Bu toplantıya Ben Bernanke damgasını vurmuş gibi... Bir önceki FED tutanaklarında 'oyveren üyeler arasında görüş ayrılığı var' savı ağır basmış ve piyasalar patinaja başlamıştı. Bu sefer yaşlı Kurt Bernanke 'yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir' vurgusu ile olası daha fazla parasal genişlemeye kapıların tamamen kapalı olmadığını altını çizdi.

İlk mesaj verildikten sonra detaylarda ise başka ince sinyaller vardı.

Bernanke, Nobel ödüllü Krugman'ın bu ara çok dillendirdiği "%2 enflasyon hedefini yukarıya revize edin, millet enflasyon artacak diye korkup ya harcasın, ya da yatırım yapsın ki büyüme canlansın" fikrine çok soğuk. 30 yıldır Merkez Bankaları'nın düşük enflasyon oranları için çok uğraştığını belirten Bernanke, %2 hedefinden feragat edecek gibi değil.

Bu ne demek?

3. tur parasal genişleme olmaz demek. Ya da daha açık bir ifadeyle büyüme bu sene beklendiği gibi %2.4 - %2.9 arasında gittiği sürece FED daha fazla para basmaya cesaret edemez demek.

Peki ne yapacak FED?

Haziran sonuna kadar hiçbir şey. Eğer piyasa Nisan ayı boyunca yaptığı gibi satış tarafına geçer, özellikle konut satışları düşük gelmeye devam ederse o zaman Operational Twist II gelir. Yani para basmadan uzun vadeli faizleri düşük tutmaya devam eder.

FED toplantısından sonra Emerging Markets'a bakışta değişiklik olur mu?

Bence olayın enteresan yanı burada. Yıl başında FED ve ECB daha fazla para basmak zorunda kalacak, bu para da ehven-i şer olarak gelişmekte olan ülkelere gidecek savı artık geçerliliğini iyice kaybediyor. Daha fazla para basılmayacak, üstelik ABD ekonomisinin tedricen toparladığı düşünülüyor. Yani bize oluk oluk para akacak hikayesi geçerliliğini kaybediyor.

Bu saatten sonra para artık bir 'ceylan' gibi ürkek ve hızlı hareket etmek durumundadır. Ödevini yapmayan ya da 'derdini anlatamayan' direk ikmale kalır.