Advertisement

Dolar/TL paritesinde bu yazının yazıldığı dakikalarda gelinen seviye 2.0770 olmuştu. Yani Türk Lirası ABD Dolarına karşı 2014 yılı içinde %3.5 değer kazanmış, hatta gelinen seviye itibari ile Dolar/TL 2013 yılının Aralık ayına kadar gerilemişti. Hadi son bir istatistik daha verelim, TL ABD Dolarına karşı, yılın en yüksek seviyesi olan 2.35'ten 3 ay içinde %11 değerlenmiş durumda.

Peki bu istatistiklerin bize ne faydası var?

Türk Lirası'nın son 3 ayda yapmış olduğu "muhteşem geri dönüş" tabii ki herkesin dikkatini çekmiş vaziyette.  Bu sert rallide mutlaka içeride siyasi risk priminin azalmış olması ve TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikasının önemi yadsınamaz. Ancak biz her zaman olduğu gibi işin küresel boyutunu da analiz etmeye çalışacağız.

Yıl başından beri gelişen ülke kurları arasında ABD Dolarına karşı değer kazanımı sıralamasında ilk 5 ülke şu şekilde sıralanıyor

                                       ABD Dolarına Karşı            Fonlama Faizi

1- Brezilya Reali             %6,50                                %11

2- Endonezya Ruppisi     %5,00                                %7.5

3- Türk Lirası                  %3,65                                %10

4- Hindistan Ruppisi       %3,25                                 %8

5- G.Kore Wonu               %3,25                                %2.5

Bu ülkelerin çoğunun para birimlerinde son 1 yıldır  faiz artırımları yapıldı. Brezilya'da fonlama oranı olan SELIC faizinde sadece 2014'de 100 baz puanlık artış yapılırken, 2013 Mayıs'tan itibaren bakacak olursak 350 baz paunlık bir yükseliş görürüz. Diğer taraftan Endonezya fonlama maliyetlerini son 1 yıl içerisinde 175 baz artırdı. Keza Türkiye bilindiği üzere fonlama oranı olan haftalık repoyu bu yıl içerisinde 325 baz puan artırdı.

Demek ki faiz artışları işe yaramış vaziyette. Tahvil alım programının (tapering) azaltılması ilanından itibaren gelişmekte olan ülkelerde başlayan satış dalgası ve fon çıkışları, faizlerin yeterince yükseltilmesi sonucu durdurulmuş hatta bir miktar para geri çekilmiş durumda.

EM kurları daha fazla değer kazanır mı?

Türk Lirası dahil diğer gelişmekte olan ülke kurlarında şimdi hekesin sorduğu soru bu.  Bunun net bir cevabı yok. Ancak bazı ipuçları var. Türk Lirası örneğinden gidecek olursak; TL'de ki 1 aylık volatilite (oynaklık) %8'lere kadar geriledi. Yani 1 ay süre içinde TL'de opsiyon satmanın priminin yıllık faizi %8'lere kadar düşmüş vaziyette. "Ne var bunda?" diyebilirsiniz. Grafikte göreceğiniz üzere Bernanke'nin tapering haberi çıktığından beri, yani 2013 Mayıs ayından itibaren, bu oynaklık faizi hiç %8'nin altına düşmemiş. Zaman zaman %15'lerin üzerine çıkmış ama %8'in altına hiç inmemiş.

Sonuç,

1- TL dahil EM kurları faiz artırımın meyvesini yiyorlar

2- Ancak buralarda opsiyonlarda gelinen seviyeler ya da spot piyasada oluşan rakamlar 1 yılın en düşüklerini zorlamaya başladı

3- Bu noktadan sonra EM kurları değer kazanmaya devam ederse "sanki tapering olmayacakmışçasına" bir fiayatlamaya girerler

4- Piyasalar "anamoliyi" severler

5- Her anaomoli'nin düzeltmesi gelir, çoğu zaman da sert  olur