Advertisement

Dubaililerin heyecanla beklediği güne çok az kaldı. 2020’de yapılması gereken ve pandemi sebebiyle bu seneye ertelenen EXPO, 1 Ekim’de kapılarını dünyaya açıyor. 31 Mart’a kadar sürecek etkinliğe 25 milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Bu sene yapılan pek çok organizasyonda olduğu gibi 2021’e ertelenmesine rağmen EXPO2020 ismi değiştirilmedi.

EXPO Nedir?

Exposium yani gösteri kelimesinde gelen ve Dünya Fuarı anlamında kullanılan Expo, 19.yy ortalarından beri düzenleniyor. Eyfel kulesinin Paris simgesi olmasını sağlayan EXPO ülkelerin organize etmek için birbirleriyle yarıştığı bir etkinlik. 2015 EXPO’su için İzmir’le Milano’nun rekabet etmesini ve Milano’nun bu yarışı kazanmasını dün gibi hatırlıyorum.

EXPO; Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret alanlarında bir olimpiyattır.

Ev sahibi ülke tarafından diğer ülkelerin, şirketlerin, ulusal ve uluslararası kuruluşların, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin halkın davet edildiği dev bir organizasyondur. Günümüzde, EXPO FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur.

İlk EXPO`dan Günümüze

1851’de İngiltere’de düzenlenen ilk Dünya Fuarlarından bugüne Expo’lar, sanayi devriminden büyük oranda etkilendi. Hızlı ilerlemeleri getiren teknolojik buluşlar Expo’lar aracılığıyla dünyayla paylaşıldı. Ancak Dünya savaşları, teknolojileri sorumlu kullanmazsak olabilecekleri gösterdi. Ve 2. Dünya savaşı sonrası Expo’lar aracılığı ile insanlığın ilerlemesine katkı sunma çabasının yanına uluslararası diyalog imkanları yaratacak etkinlikler eklendi.

2000 yılından beri Dünya Sergileri, sürdürülebilir kalkınmaya ve insanlığın geleceği için önem taşıyan hayati konulara dikkat çekmeyi hedefliyor. Yarattığı verimli tartışma ve iş birliği ortamı ile bu fuarlarda çevre, enerji, sağlık ve eğitim konularına özel önem veriliyor.

Uluslararası toplumlar için; EXPO ilerleme ve iş birliğini sağlamaya yönelik deneyim ve farklı fikirlerin bir arada bulunarak paylaşıldığı ortak bir havuzdur. Halk için; EXPO alanları eğitim ve eğlence yerleridir. Konferans, sempozyum, sergi ve gösteri gibi birçok temaya uygun faaliyetlerin düzenlenerek insanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hususlarında yenilikçi pozitif bir anlayışın sahip olduğu cazibe merkezidir.

EXPO’ların en önemli özelliklerinden bir tanesi çığır açan teknolojilerin alanda kullanılarak temaya uygun bir şekilde sunduğu kültürel etkinliklerin, interaktif sergilerin ve bilim alanlarındaki gelişim ve değişimlerin çığır açan teknolojiler ile ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmasıdır.

EXPO’lar katılımcı ülkelerin ev sahibi ülke ve diğer ülkeler ile bağlarını güçlendirmelerinin yanı sıra ülkelerini tanıtma fırsatı sunmaktadır. Etkinliklere katılan şirketler pazarlarını genişletip, diğer şirketler ve kuruluşlarla iletişime geçerek yeni kitleler ile yatırım olanakları bulmaktadırlar. EXPO ayrıca uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine çalıştıkları alanlarda farkındalık yaratmalarını sağlayan bir platform niteliğinde olmaktadır. EXPO Ev Sahibi Ülke için; Ülkenin markalaşması ve kalkınması için önemli bir araçtır.

EXPO bulunduğu şehrin altyapısını, ulaşım ağlarını geliştirerek topyekûn kalkınmayı teşvik eden etkili bir yoldur. Ayrıca yeni iş alanları yaratarak ülkenin küresel iş ve yatırım çevresini geliştirmektedir.

EXPO 2010’da Şangay’da 2015’te Milano’da yapıldı ve bu sene Dubai’de yapılacaktır. 2025 Expo’su ise Japonya Osaka’da olacaktır.

EXPO’lar hakkında daha fazla bilgi için bu organizasyonlarını düzenleyen Bureo international des expositions’un web sitesine bakabilirsiniz: https://www.bie-paris.org/site/en/world-expo-index

Dubai Expo 2020


Her 5 yılda bir yapılan 6 ay süren Dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olan Dünya Expo fuarını düzenleme hakkını 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Emirliği kazanmıştır.

Dubai Expo 2020 insanlığın gelecekteki gelişimine ışık tutacak ve ortaya çıkacak olan başarılara ayna tutacak nitelikte 2020 yılında Dünya’nın en büyük fuar merkezi olarak belirlenmiştir. Dünyanın dört bir yanından çeşitli sektörlerden insanları birbirine bağlayacak Dubai Expo 2020 kültür sanat, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikler ve icatlar için milyonlarca yeni düşünceler ve fikirler ile ilgili çok büyük bir etki yaratacak fırsat konumundadır.

Expo 2020 Dubai, ülkede turizmin büyümesini destekleyerek, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yenilikçi işletmelerin gelişimini teşvik ederek ve iş yapılacak bir yer olarak ülkenin uluslararası itibarını artırarak 50.yıl kuruluş kutlaması olan Birleşik Arap Emirlikleri Vizyon 2021’in ses getirecek büyük bir kutlaması olacak.

Dubai Expo 2020, Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya (MEASA) bölgesinde gerçekleştirilen ilk Dünya Fuarı ve aynı zamanda bir Arap ülkesi tarafından düzenlenen ilk Dünya Fuarı’dır.

Dubai’deki Dünya Expo Fuarı Ne kadar Sürecek?

5 yılda bir yapılan Dünya Expo fuarları toplam 6 ay sürmektedir.

Expo 2020 Dubai’nin Ana Teması Nedir?

Her Expo’da olduğu gibi insanlığın ilerlemesi yolunda kalıcı bir etki bırakmak için ana temaları ‘Akılları Birleştirmek, Geleceği Yaratmak’ olarak belirlenmiştir.

Expo 2020 Dubai Logosu Nedir ve Neyden Esinlenilmiştir?

Mart 2016’da Expo 2020 Dubai logosu için, Saroug Al Hadeed arkeolojik bölgesinde bulunan bir yüzükten esinlenilmiştir.

Expo 2020 Dubai’ye Kaç Kişi Katılacak?

Altı ay süre itibariyle, 192 ülke ve milyonlarca ziyaretçi dahil olmak üzere 200’den fazla katılımcı, Expo 2020 Dubai’ye katılmak için bir araya gelecek.

Expo 2020 Dubai’nin Alt Temaları Nelerdir?

Fırsat, Hareketlilik ve Sürdürülebilirlik.

Fırsat: Bireylerin ve toplulukların geleceği şekillendirme potansiyeli.

Hareketlilik: İnsanların, ürünlerin ve fikirlerin hem fiziksel hem de sanal olarak daha akıllı ve daha üretken bir hareketini sağlamaktır.

Sürdürülebilirlik: İçinde bulunduğumuz Dünya’da verimliliğe odaklı, riskleri önceden tespit ederek önleyici yaklaşımlar geliştiren proaktif bir anlayış ile dengede yaşamaktır.

Dubai EXPO hakkında daha detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz: https://www.expo2020dubai.com/

Türkiye için fırsat var mı?

Türkiye’nin katılıp katılmayacağı tabiri caizse son dakikaya kadar belli değildi. İki ülke ilişkilerinin uzun süre gergin olmasının ardından son zamanlarda atılan adımlarla Türkiye Eylül ayında katılmaya karar verdi. Kısa bir süre kalmasına rağmen Türkiye’nin en iyi şekilde hazırlanıp ülkemizi en iyi sekide temsil edeceğine hiç şüphemiz yok. Ne de olsa az zamanda çok şeyler yapmaya alışmış bir milletiz.

Olimpiyatlarda belki bireysel olarak kazananalar veya ülke olarak daha çok madalya alanlar var. Expo’da eminim ön plana çıkan ülkeler olacaktır ancak tüm insanlığa faydalı gelişmeler olacağından ve görsel bir şölen olacağından şüphem yok. Biz de buradan Türk şirketlerini ve meraklılarını Dubai’ye EXPO’ya davet edelim.