Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Sefer Yüksel Neden Finansal Teknoloji?
Sefer Yüksel
Sefer Yüksel
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun olduktan sonra, London City College'de Exporting & Importing Management okudu. Para dergisinde muhabir olarak kariyerine başlayan Yüksel, sırasıyla Akşam, Referans ve Habertürk gazetelerinde borsa-finans editörü olarak çalıştı. Habertürk gazetesinde spor ekonomisi alanında köşe yazıları yazdı. 2018 yılından bu yana Bloomberg HT'de editör olarak görev alıyor, Finansal Teknoloji programını hazırlayıp sunuyor. 

Neden Finansal Teknoloji?

Giriş: 07 Ağustos 2018, Salı 10:06
Güncelleme: 07 Ağustos 2018, Salı 10:06

Mart ayında Bloomberg HT televizyonunda başladığımız ‘Finansal Teknoloji’ programı kısa sürede hem izleyicilerden hem de sektör temsilcilerinden büyük ilgi gördü. Şimdi bir adım daha atıyoruz ve finansal teknolojiler ile ilgili bütün gelişmeleri Bloomberg HT Platformu’nun tamamına yayıyoruz. Bugün itibarıyla, bankacılık sektörü, ödeme sistemleri dünyası, fintech girişimleri ve blockchain başta olmak üzere, finansal teknolojiler alanında, Türkiye ve dünyadaki bütün güncel haberleri an be an, özel ‘fintech’ başlığı altında, bloomberght.com’dan sizlere ulaştıracağız.

Bu haftadan başlayarak da her cuma saat 11.00’da BusinessHT Live dijital kanalında yayınlanacak olan ‘Finansal Teknoloji’ programıyla karşınızda olacağız. Özetle, finansal teknoloji dünyasının tüm bileşenlerini bir araya toplayan bir platform oluşturma hedefindeyiz.

Peki bunu neden yapıyoruz?

Gün be gün yaşadığımız üzere, dünya hızlı bir teknolojik dönüşümden geçiyor. Yaşanan bu dönüşüme en hızlı ayak uyduran sektörlerin başında da bankacılık ve finans geliyor. Kısa bir süre önce yayınlanan ‘Fujitsu Future Insights Digital Transformation of Banking Services’ raporuna göre, finans şirketlerinin yüzde 89’u dijital dönüşüm yolcuğunu başlatmış ve dijitalleşme konusunda öncüler.

Dünyanın önde gelen bankaları bir yandan teknoloji altyapılarına milyarlarca dolar yatırım yaparken, bir yandan da fintech şirketi satın alıyor ya da işbirliğine gidiyor. Dijitalleşme konusunda Türk bankaları da dünyadaki rakiplerinden geri kalmıyor. 2018 International Data Corporation (IDC) Türkiye Öngörüleri’ne göre, 2018 yılı içinde Türkiye’de gerçekleşecek Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) harcamaları 22.5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak. Tahmin edebileceğiniz gibi bu rakamın aslan payı bankacılık sektörünün.

Bankacılık sektörünün yaşadığı bu teknolojik dönüşümün bir nedeni de kuşkusuz son yıllarda adlarını daha sık duymaya başladığımız fintech şirketleri. Araştırma şirketi CB Insights’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Fintech 250 listesine göre, 1 milyar dolar ve daha yüksek değere ulaşarak “unicorn” olan fintech şirketi sayısı 23’ü geçti. Araştırmaya göre, 2013 yılından bu yana gerçekleşen 766 fonlama oturumunda fintech şirketlerine, “mega yatırım” olarak bilinen 100 milyon dolar üstü yatırımlar 59 kez yapıldı.

Bütün bu rakamlar aslında bankaların dijital dönüşümde neden öncü olduğunu da gösteriyor. Bütün araştırmalar ve çalışmalar, teknolojik dönüşümünü tamamlamayan, fintechlerle işbirliğine gitmeyen ya da kendi fintech şirketini kurmayan bankaların geleceğin finans dünyasında yerinin olmadığını gösteriyor.

Biz de Bloomberg HT Platformu olarak, teknolojik dönüşüm yolculuğunda hem dünyadan hem de Türkiye’den en güncel haberleri sizlere iletiyor olacağız.

Son bir hatırlatma;

Yeni yayın döneminde, Bloomberg HT televizyonunda, ‘Finansal Teknoloji’ programının yeni bölümleriyle tekrar karşınızda olacağız.

Diğer Yazılar

Dönüşümün sesi Finansal Teknoloji 500. bölüme ulaştı
Bir televizyon programının 500 bölüme ulaşması hiç kolay değildir. 3 Ekim'de Finansal Teknoloji programı olarak Mart 2018'de başladığımız yolculuğun 500'üncü bölümüne ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşadım. Finansal Teknoloji'nin 500'üncü bölümünün konukları, aynı zamanda ilk programımızın da...