Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri,ticaret savaşının 8 trilyon değerindeki gösterge endeksleri ayı piyasasına sürükleyebileceğine dair endişelerin yoğunlaşmasıyla, sert düştü. Para birimleri geriledi ve Kasım 2016'dan beri en kötü ayını tamamlamaya hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 10 ayın en düşük seviyesine çekildi. Gelişen piyasalar endeksinde yer alan 24 para biriminden 22'si değer kaybetti.

Şangay Bileşke Endeksi ise Ocak ayında ulaştığı zirveden yüzde 20 aşağıda seyrediyor. Dünya'nın en büyük 2 ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki ticaret geriliminin yanı sıra, yatırımcılar Fed'in faiz artışında sıkılaşma senaryosunu ve petrol fiyatlarının yükselmesinin etkisini değerlendiriyor.

Morgan Stanley'in şef Asya ve Gelişen Piyasalar stratejisti Jonathan Garner, "Bu tehlikeli bir piyasa, şu anda resmen ayı piyasasına doğru yol aldığımızı düşünüyoruz" dedi.

Gelişen Piyasaların yıl başından bu yana özeti ise şöyle:

Arjantin:
*Arjantin Borsası Gösterge Endeksi Merval, yıl başından bu yana yüzde 6.45 değer kaybetti, peso dolar karşısında yüzde 31'den fazla geriledi.

*Faizlerin yüzde 40 seviyesinde kalması bekleniyor.

*Elypsis'de şef ekonomist Gabriel Zelpo, "Şu anda para birimindeki gerilimin sona erdiğini düşünmüyoruz. Yeni yönetim faizleri düşürürse, piyasa beklentisi için kötü bir işaret olabilir" dedi.

Brezilya:

*Brezilya Borsası Ibovespa 2018 başından beri yaklaşık yüzde 7 düştü, Brezilya real'i dolar karşısında yaklaşık yüzde 13 değer kaybetti.

*Brezilya 10 yıllıkları yüzde 11.86 seviyesine çıktı.

*Brezilya Merkez Bankası, faiz artış sinyali vermekten kaçınmalarının nedeninin "belirsizlik" olduğunu ifade etti.

Rusya

*Rusya'da MOEX Endeksi 2018 başından beri yaklaşık yüzde 6 değer kazanırken, ruble yaklaşık yüzde 9 düştü.

*10 yıllık tahvil getirisi yüzde 7.75 seviyesinden işlem görüyor.

*Interfax raporu, Rusya hükümetinin 3 milyar dolar harici borç alabileceğini bildirdi.

*Ruble için kısa dönemli görünm "karışık". OPEC'in petrol arzında üretim gerçekleştirmesi olumlu etki ederken, ticaret savaşı değer kaybına yol açıyor.

Türkiye

*Borsa İstanbul 2018 yılı başında 117 bin seviyesinde bulunurken, 6 ay içerisinde 94 bin seviyesine gerilerek, yaklaşık yüzde 20 düşüş kaydetti. Bu süreçte TL dolar karşısında yüzde 17.8 değer kaybına uğradı.

*Kıdemli yatırımcı Mark Mobius duruma ilişkin, “TL satın almak çok kötü bir şey olmak zorunda değil” açıklamasını yaptı. Nomura Ekonomisti Inan Demir ise, “seçim sonucu sert düşüşten nasıl kaçınılacağı sorusu yanıtlamıyor” dedi.

Güney Afrika

*FTSE/JSE Güney Afrika Gösterge Endeksi, yüzde 7 değer düştü, ülkenin para birimi rand ise yüzde 8.5 değer kaybetti.

* FirstRand Bank'da trader Wohlberg, "Ticaret savaşının ABD ekonomisini durgunluğa sürükleyeceği endişeleri Güney Afrika piyasasını kırılgan hale getiriyor" dedi.

Çin

*Şangay Bileşke Endeksi yıl başından bu yana yüzde 14 geriledi ve 2 yılın en düşük seviyesine çekildi. Aynı zaman aralığında yuan, dolar karşısında yüzde 1.30 değer kaybetti.

* 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3.585 seviyesinden işlem gördü.

*Gösterge hisse senedi endeksi, ülkenin ticaret savaşına ne kadar esneklik gösterebileceğine dair endişelerin artmasıyla ayı piyasasına girdi.

*Maliye Bakanı 5 milyar yuan değerinde tahvil satmayı planladıklarını açıkladı.

Hindistan

*Hindistan'da Sensex Endeksi 2018 başından bu yana yüzde 4 değer kazandı. Rupee ise dolar karşısında yaklaşık 6.5 değer kaybetti.

*Hindistan'da 10 yıllık tahvil getiri faizi 7.8286 oldu.

*Sanctum Wealth Management CEO'su Sunil Sharma, "Artan ticaret gerilimi beklentilere odaklanırken; petrol fiyatlarındaki istikrar ve iç akışın güçlü kalmasıyla Hindistan üstün performans göstermelidir" dedi.

Ayı piyasası nedir?

Ayı piyasasında piyasa ve fiyatlar düşme eğilimi göstermeye yatkındır. Genel olarak olumsuz bir hava hakimdir.

Boğa Piyasası nedir?

Boğa piyasasında ise piyasa genel anlamda yükseliş trendi gösterir ve daha iyimser bir hava hakimdir.