Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Gökhan Şen Merkeziyetsiz diye yola çıkan kriptonun geleneksel varlıklarla bağlantısı artıyor
Gökhan Şen
Gökhan Şen
Marmara Üniversitesi 'Aktüerya' Bölümü mezuniyeti sonrası, 2007 yılında Finans Bölümü üzerine master yaptı. 2007 yılında Ata Yatırım'da Yatırım Danışmanı olarak kariyerine başladı, 2009 yılından itibaren Fon ve Portföy Yöneticisi olarak devam etti. 2010-2013 yılları arasında Bloomberg HT'de Araştırma Müdürü olarak görev aldı. 2013-2015 yılları arasında Ak Yatırım'da Uluslararası Piyasalar Araştırma Müdürü olarak çalıştı. Bloomberg HT'de Eonomi Koordinatörlüğü görevinin ardından Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı.

Merkeziyetsiz diye yola çıkan kriptonun geleneksel varlıklarla bağlantısı artıyor

Merkeziyetsiz denilen varlıklar birkaç kişide ya da fonda toplanacaklar. Fiyatı da onlar belirleyecekler. Demokratik varlık ilkesi, eşit olmayan koşullara sahip dünya nüfusu için ne kadar fit bir elbise sanırım tekrar tekrar yaşayarak görüyoruz. 

Giriş: 02 Şubat 2022, Çarşamba 10:43
Güncelleme: 02 Şubat 2022, Çarşamba 10:43

Kripto varlıkların geleneksel riskli varlık sınıfları ile korelasyonun artmış olması benim için hiç sürpriz değil aslında.

Eminim pek çok insan için sürpriz olmuştur. Hatta kökten-kriptocu olarak tanımlayabileceğim kitle için belki de utanç vesilesi olmuştur. Olması da gerekir.

Sistemin bozuklukları, krizlerde zararların sosyalize edilmesi, her seferinde faturayı geniş halk kitlelerinin ödemesi, devletlerin çoğu zaman vatandaşlarından yana tavır almamalarına bir öfke ile doğup büyüyen felsefenin bir ürünü kripto varlıklar.

Önce para ve ödeme aracı olmadıkları kabul edildi. Sonra değer saklama aracı köşesine sıkıştılar. En son deneme portföy dengeleme, riski dağıtma aracı olmuştu.

Her ne kadar ‘kuruluş felsefesine’ 180 derece ters olsa da...

Şimdi geldiğimiz noktada ise riskli varlıkların piyasa ile betası en yüksek aracına dönüştü kriptolar.

Nasdaq yükseldikçe rekorlar kıran, düştükçe perişan olan bir varlık.

Ancak fonların kripto yatırımlarına zamanında sevinenler için şimdi pişman olma zamanı değil. İşin doğası gereği böyle olacak.

Merkeziyetsiz denilen varlıklar birkaç kişide ya da fonda toplanacaklar. Fiyatı da onlar belirleyecekler. Günü geldiğinde çatalı, yönetişimi de... Demokratik varlık ilkesi, eşit olmayan koşullara sahip dünya nüfusu için ne kadar fit bir elbise sanırım tekrar tekrar yaşayarak görüyoruz.

Yer darlığı ve okunabilme isteğinden ötürü kısa keseceğim ancak DeFi (merkeziyetsiz finans) uygulamalarının da bundan farklı olmadığı görüşündeyim.

Merkeziyetsiz görünümlü pek çok yapının yarın öbür gün endüstri üstündeki regülasyon baskısını daha da artıracağı kanaatindeyim üstelik...