Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Vedat Özdan Kıtalar, ülkeler ve piyasa değerleri itibariyle 69 trilyon dolarlık küresel hisse senetleri piyasası
Vedat Özdan
Vedat Özdan
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Yüksek lisansını Amerika'da North Carolina State University'de tamamladı. Maliye Başmüfettişi, Başbakanlık Danışmanı, Maliye Bakanlığı Bakan Özel Danışmanı görevlerinde bulundu. Avrupa Konseyi Denetim Kurulu üyeliği yaptı. Çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik, danışmanlık ve yönetim kurulu üyeliği pozisyonlarında çalıştı. Halen Bloomberg HT Televizyonu ve Radyosu'nda yorumculuk yapıyor.

Kıtalar, ülkeler ve piyasa değerleri itibariyle 69 trilyon dolarlık küresel hisse senetleri piyasası

Giriş: 19 Şubat 2016, Cuma 09:23
Güncelleme: 19 Şubat 2016, Cuma 09:24

Kıtalar, ülkeler ve piyasa değerleri itibariyle 69 trilyon dolarlık küresel hisse senetleri piyasası

Visual Capitalist adlı sitede Jeff Desjardin, Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) Kasım 2015 raporundaki verileri kullanarak çok güzel bir çalışma yapmış. Bloomberg okuyucusunun ilgisini çekeceğini düşünerek özetliyorum:

Önce bir terminolojik açıklama yapmamız lazım. “Market capitalization”, bir şirketin borsada alım – satıma konu olan hisse senedi sayısının o hissenin cari fiyatıyla çarpımına eşittir. Yanlış anlam taşıma potansiyeline rağmen, alışık olunduğu üzere buna “piyasa değeri” diyelim.

Dünya ölçeğinde büyüklükleri oldukça farklı 60 majör borsa var. Bu borsaların toplam piyasa değeri 69 trilyon dolar yapıyor. Spektrumun en tepesinde, piyasa değeri 18.5 trilyon dolar olan NYSE var.

NYSE, küresel hisse senedi piyasasının yüzde 27’sini temsil ediyor. NYSE’nin piyasa değeri, dünyanın en küçük 50 borsasının toplam piyasa değerinden fazla.

Spektrumun en altında Malta, Kıbrıs ve Bermuda borsaları var. Bu borsaların piyasa değeri 1 milyar ile 4 milyar dolar arasında değişiyor. Bu üç borsanın toplamı, küresel hisse senedi piyasasının ancak binde 1’i yapıyor.

Dünyada piyasa değeri 1 trilyon dolar ve üzerinde olan 16 borsa var. Bunlara “Trilyon Dolarlık Kulüp” deniliyor. Kulüp, 60 trilyon dolar piyasa değeriyle küresel hisse senedi piyasasının yüzde 87’sini temsil ediyor. Kulüp üyesi borsaların çok bilinenleri NYSE, NASDAQ, LSE, Deutsche Borse, TMX Group ve Japan Exchange Group.

Trilyon Dolarlık Kulüp dışında kalan 44 borsanın piyasa değeri 9 trilyon dolar ve bu borsalar, küresel hisse senedi piyasasının yüzde 13’ünü temsil ediyor.

Yer kürenin kuzey kısmındaki borsaların piyasa değeri güney kısmından çok daha fazla. Güneyde yer alan majör borsalar Avustralya, Endonezya, Güney Afrika ve Brezilya’da.

69 trilyon dolarlık piyasada Kuzey Amerika ve Avrupa’nın payları sırasıyla yüzde 40.6 ve 19.5.

Asya’da 17 majör borsa var. Bunların en büyüğü olan Japon Exchange Group’un piyasa değeri 4.9 trilyon dolar. Sonra sırasıyla Şanghay 4.5 trilyon dolar, Şenzen 3.4 trilyon dolar ve Hong Kong 3.2 trilyon dolar geliyor. Asya borsalarının piyasa değeri 23 trilyon dolar ve piyasa payı yüzde 33.3.

Avrupa’da 17 borsa var. Bu borsaların piyasa değeri 13.6 trilyon dolar ve piyasa payı yüzde 19.5.

Borsa İstanbul, 197 milyar dolar piyasa değeriyle Avrupa borsaları arasında orta sıralarda yer alıyor.

Gayet güzel görsellerle hazılanmış olan çalışmaya aşağıdaki adresten ulaşmak mümkün:

http://money.visualcapitalist.com/all-of-the-worlds-stock-exchanges-by-size/

@VedatOzdan