Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdü

Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin daha az hissedildiği ve toparlanma ivmesinin kaydedildiği yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 büyüme kaydetti. Büyümede yatırımlar kalemindeki hızlı artışın katkısı dikkat çekerken, ihracat tarafından ise negatif katkı geldi.

Türkiye bu performansıyla G-20 ülkeleri içinde 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ülke oldu.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 5,5 büyümesi yönündeydi.

Bloomberg HT Araştırma’nın hazırladığı büyüme anketine 20 kurum katıldı. Medyan tahmin Türkiye ekonomisinin 2020 yılının 3. Çeyreğinde yüzde 5,5 büyüyeceği yönünde oluştu.

Kasım'da yıllık enflasyon 14,03'e yükseldi

TÜİK Kasım 2020 enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon kasımda yüzde 2,3 artarken, yıllık bazda yüzde 14,03 oldu.

Ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda yüzde 12,7; aylık bazda yüzde 1,1 artış yönündeydi.

Kasım'da çekirdek enflasyon yıllık yüzde 13,26 olarak kaydedildi. Ekim ayında bu rakam yüzde 11,48 olmuştu.

Gıda fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,08'lik artış gerçekleşti.

AB ve İngiltere arasındaki yeni anlaşmazlıklar

İngiltere, Brexit müzakerelerinde Avrupa Birliği'nin (AB) masaya yeni talepler getirdiğini iddia ederken bu taleplerin görüşmeleri geriye döndürdüğünü belirtti. Bloomberg'e konuşan İngiliz yetkililer bu yeni taleplerin ne olduğunu açıklamazken, AB tarafı açıklamayı reddetti.

Bloomberg'e konuşan bir İngiliz yetkili, AB'nin Fransızlarla paralel olarak pozisyonunu sertleştirdiğini, bunun da görüşmeleri olumsuz etkilediğini belirtti. Bir diğer yetkili ise bu soruna rağmen anlaşmanın hala mümkün olduğunu ifade etti.

AB yetkilileri ise yeni taleplerin olmadığını belirtti. Bir AB yetkilisi iki taraf arasında haftalardır devam eden anlaşmazlıklar olduğunu, ancak bu anlaşmazlıkların bir anlaşmaya varma beklentisini ortadan kaldırmadığını söyledi. Bir diğer yetkili de AB'nin kesinlikle yeni talepleri olmadığını ifade etti.

ABD'nin Çin'e karşı olan hamleleri bu hafta da hız kesmedi

ABD Savunma Bakanlığı, aralarında petrol şirketi CNOOC'un da bulunduğu 4 Çinli şirketi, Çin ordusuyla bağlantılı kategorisindeki şirketler listesine dahil etti. Böylelikle bu şirketlere potansiyel yaptırımların yasal zemini hazırlanmış oldu.

Diğer bir taraftan, ABD zorla çalıştırılma ile üretim yapıldığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatını yasakladı. ABD, Temmuz ayında etnik ve dini azınlıklara karşı baskının devam ettiğini gerekçe göstererek, ABD'li şirketleri bu bölgede iş yapan Çinli şirketlerden ürün almaması konusunda uyarmıştı.

Yine bu hafta ABD Temsilciler Meclisi, Çinli şirketlerin ABD Borsalarından çıkarılmasına olanak sağlayan düzenlemeyi onayladı. Yasalaşması için Beyaz Saray'a gidecek olan düzenlemenin ABD Başkanı Trump tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Pfizer 2020 aşı üretim hedefini yarıya düşürdü

Pfizer daha önce 100 milyon doz olarak açıkladığı 2020 koronavirüs aşısı üretim hedefini 50 milyon doza indirdi. Şirket sözcüsü yaptığı açıklamasında aşıların üretimi için gereken büyük ölçekli hammaddenin temin edilmesi süreci olmak üzere birçok faktörün üretimin yavaşlamasında etkili olduğunu belirtti.

Buna karşın sözcü şirketin üretim ölçeğinin artması sürecini tamamladığını ve şirketin hızlı bir tempoyla üretim yaptığını açıkladı.

Türkiye, Çin'e gidecek ilk ihracat treni uğurlandı

Türkiye'den Çin'e ihraç ürün taşıyan ve 8 bin 693 kilometre yol kat edecek olan ilk ihracat treni İstanbul'dan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle uğurlandı.

Yurt dışı parkurunda sırasıyla Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi Geçişi-Kazakistan'a uğradıktan sonra Çin'in Xi'an şehrinde yolculuğu son bulacak olan trenin, toplamda 42 konteyner beyaz eşya (buzdolabı) taşıyacağı açıklandı.

Kervan Gıda hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı

2020'nin 7. halka arzı olan Kervan Gıda halka arzdan 466 milyon TL'lik gelir elde etti. Şirketin hisseleri işlem görmeye başladıktan kısa süre sonra yüzde 10 prim yaparak tavan oldu.

Bloomberg HT'ye konuk olan Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, "Beklentimizin çok üzerinde bir talep geldi. 268 bin yatırımcıdan gelen taleple Türkiye'de rekora imza atılmış oldu." dedi.