Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 8 Ocak'ta uygulamaya koyduğu ve vatandaşların farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini 7 gün 24 saat gerçekleştirmelerini sağlayan yeni ödeme sistemi FAST'ta (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) 50 TL ile başlayan limit 14 Ocak itibarıyla 250 TL'ye çıkıyor. TCMB'den FAST sistemini uygulayan 20 bankaya gönderilen bilgiye göre, FAST'ta günlük para gönderme limiti 21 Ocak'ta 500 TL'ye 28 Ocak'ta da 1.000 TL'ye çıkacak.

Zaman aşımı süresi 25 saniye

FAST ile gerçekleşen para transferleri 2-3 saniye gerçekleşiyor. Transferin karşı hesaba 25 saniye de gerçekleşmemesi durumunda ise işlem 25 saniyede zaman aşımına uğruyor. bilindiği gibi FAST, sadece bir para transferi aracı değil aynı zamanda yeni bir ödeme yöntemi. Bankacılar, uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte FAST'ın alışverişlerde de önemli ve alternatif bir ödeme yöntemi haline gelmesi bekleniyor. Yani market, pazar gibi günlük alışverişlerde de bu sitem ile ödeme yapılabilecek. Sistem sadece kişiden kişiye olanlarda değil, ticari ödemelerde de kullanılabilecek.

FAST sistemi nedir ve nasıl kullanılır?

-FAST Sistemi ile birlikte, IBAN numarası olmadan, telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak 7 gün 24 saat ödeme yapılabilecek.

-Kolay Adresleme Sistemi ile banka müşterisi kişi ya da kurum cep telefonunu, TC kimlik numarasını, pasaport numarasını ya da e-mail bilgilerinden birini banka IBAN numarası ile bir defaya mahsus eşleştirecek. Para transferlerinde IBAN numarası yerine karşı tarafın telefon numarası, TC kimlik numarası, pasaport numarası ya da eposta adresini girerek para gönderebilecek.

-Bireyler ve kurumlar bir adreslemeyi tek bir hesap için yapabiliyor. Örneğin bir bankadaki hesabı için cep telefonu numarasını adresleyen birisi diğer bankadaki hesabı için de aynı cep numarasını kullanamıyor. O hesap için de e-posta adresi, TC kimlik ya da pasaport numaralarından birini kullanması gerekiyor.

-Söz konusu transfer işlemi banka ya da ödeme kuruluşlarının mobil ya da internet şubelerinden FAST bölümünden yapılacak.

-1.000 TL'nin üzerindeki para transferleri havale, EFT ile yapılmaya devam edecek.