VTB Capital Analisti Akın Tüzün 2. Çeyrek büyüme verisini ve enflasyon beklentisini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.
Tüzün, ihracat tarafı dışında büyümenin baz etkisinden kaynaklı olduğunu, Merkez Bankası’nın bu sene sonuna doğru toplam 200 baz puanlık bir indirim yapabileceğini söyledi.
“Yıllık büyüme yüzde 7,5-8 olabilir”
Akın’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
2. çeyrek büyümesi çok yüksek ama OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 13. Biz İngiltere’den sonra 2. en iyi büyüyen ülkeyiz. Net ihracat tarafında olumlu bir gelişme var ama onun dışında baz etkisinden kaynaklandığını biliyoruz. O yüzden çok fazla abartılacak bir anomali değil. Yılın 2. yarısında büyüme geçen seneye senenin 2. yarısına göre biraz yavaşlayacak ama ben yine de yüzde 3-4’lük bir büyüme bekliyorum bu da tüm yıllık büyümeyi yaklaşık yüzde7,5-8’lere getirecek ama daha önce Hazine Bakanı’nın dediği ya da Merkez Bankası’nın bahsettiği bireysel kredilerde büyüme olayını anlamakta zorlanıyorum. Bu sene ilk 8 ayda bireysel kredi büyümesi yüzde 6 büyük kısmı özel bankalardan geliyor ama geçen sene kamu bankaları yüzde 60 büyümüştü. Toplam piyasa büyümesine bakarsak yüzde 40 idi, geçen sene olan bir şey kredi büyümesinin fazlalığı. O yüzden bireysel kredileri kontrol altına almayı gerektirecek bir durum görmüyorum ama gene bir şeyler yapılacak gibi iç tüketimi bir miktar azaltabilir ama daraltacağını düşünmüyorum.
“Asıl indirim potansiyeli 2022’de görülecek”
Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 15’lere doğru bir trend gösterirse ve 2022 içinde görünüm pozitif olmaya devam ederse bu senenin sonuna doğru son 2 toplantıda belki toplam 200 baz puanlık bir indirim olacağını düşündüğünü söyleyen Tüzün, “Enflasyon 19’lardan 17’lere inebilir ama bu yılın sonuna doğru olur. Asıl indirim potansiyeli 2022’de görülecek. Çok ciddi bir düşüş potansiyeli var. Eğer 2022 yılında kurda çok ciddi bir artış olmazsa, global gıda fiyatları düşmeye devam ederse, enerji fiyatları artmazsa ve Türkiye’deki iç talepte seçim ekonomisi gibi şeylerden aşırı ısınmazsa enflasyon düşük 10’lu hanelere gidebilir” dedi.
"Yabancı yatırımcı geliyor çünkü Türk bankaları çok ucuz"
Türk varlıklarındaki olumlu havayı da değerlendiren Tüzün, “Türkiye çok ucuz kaldı ve yabancı yatırımcılar Borsada payına baktığımızda tarihi dip seviyelerde. Zaman zaman geliyorlardı. Geçen sene kasım- aralık ayında olmuştu daha sonra Merkez Bankası başkan değişimi ile tekrar bir hayal kırıklığı yaşandı. Bazı korkular ve bu da genelde ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası politikaları ile ilgili bir şey olmadıkça yavaşça yabancı yatırımcılar geri gelmeye başlıyor. Bakıyorlar bankalarının karlılıkların, reel sektör şirketlerinin karlılıkları problemlere göre gayet iyi, Fed ağırdan alıyor gelişmekte olan ülkelere karşı durum pozitif bunlar bir araya gelince yavaş yavaş geliyorlar. Bu genellikle Türk bankalarının çok ucuz olmasından kaynaklanıyor” diye ekledi.