Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da işletmeler toparlanma konusunda kötümser ve kabaca altı aydır süren kademeli iyileşmenin ardından önemli bir ekonomik küçülmenin habercisi olabilirler.

Ifo Enstitüsü'nün iş dünyası güven endeksi, koronavirüs vakalarının yeni rekorlara tırmanmasıyla birlikte Ekim'de 92.7 değerini alarak altı aydan beri ilk kez düştü. Ekim'de beklentilerin altında kalan veri bir önceki ay 93.2 olarak gerçekleşmişti.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, Bloomberg TV'de Francine Lacqua ve Tom Keene ile gerçekleştirdiği mülakatta “Şu an endişelendirici olan enfeksiyonlardaki artış. Bunu neyin durdurabileceği belirsiz ve bunun toparlanma üzerinde etkisi olacaktır. Almanya için henüz çift dip öngörmüyoruz. Ancak risk kesinlikle yükseliyor.” dedi.

Koronavirüs vakalarının bu ay ciddi bir şekilde yükselişe geçmesinin ardından yerel otoriteler yeni bir takım kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ikinc çeyrekte yaşanana benzer bir kapanma önleminden kaçınmak için elinden geleni yapacağı taahhüt etti. Ancak işletmeler şimdiden gerginliği hissediyor.

Almanya'da Cuma günü yayınlanan ayrı bir rapor hizmet sektörünün yeniden daraldığını işaret etti. Ancak, imalat sektörünün güçlü seyri şimdilik hizmet sektörü kaynaklı zayıflığın bir kısmını dengeliyor.