KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Destatis verilerine göre Avrupa'nın en büyük ekonomisinde AB uyumlu TÜFE yıllık yüzde 1,8 ile beklentiye paralel arttı. Önceki ay bu rakam yüzde 2'ydi. Enerji maliyetlerindeki düşüş enflasyondaki yavaşlamada etkili oldu. Aylık enflasyon değişmedi.

Gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Eylül'de yüzde 2,8'den yüzde 2,7’ye geriledi.

Cuma günü açıklanan veriler, Fransa ve İspanya'da da enflasyonun yüzde 2'nin altına indiğini göstermişti. İtalya'da ise enflasyon yüzde 1'in altına geriledi.

Enflasyondaki yavaşlamanın yanı sıra ekonomik büyümede kötüleşen görünüm nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın 17 Ekim'deki toplantısında 3. kez mevduat faizinde indirime gitmesi bekleniyor. Konuya yakın kaynaklara göre Alman hükümeti ekonominin bu yıl büyüme kaydetmesini beklemiyor.

20 üyeli Euro Bölgesi'nin enflasyon rakamları ise Salı günü açıklanacak. Enflasyonun yüzde 2,2'den yüzde 1,8'e gevşemesi bekleniyor. Ancak AMB, enflasyonun baz etkisi nedeniyle yıl sonunda yeniden yükselmesini, 2025'te ise sürdürülebilir biçimde hedefe dönmesini bekliyor.

Deutche Bank Ekonomisti Sebastian Becker bugün açıklanan rakamın 'enflasyon sorununun çözüldüğünü göstermediğini' belirtti. Uzman "Hala yüksek seyreden çekirdek enflasyonun da düşmesi gerekiyor. Şimdiye kadar bu düşüş gerçekleşmedi." şeklinde konuştu.

Advertisement