Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin bazı eyaletlerinde koronavirüs vakalarında görülen hızlı artışın riskli varlıklardan kaçışı hızlandırması ve güvenli liman talebini artırması ile birlikte yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Ancak riskten kaçışın aynı zamanda doları da desteklemesi altındaki yükselişi sınırlıyor.

Asya hisse senetleri, ABD'de koronavirüs salgınının kötüleşmekte olduğuna ilişkin işaretlerin Wall Street'te sarsıntı yaratmasının ardından değer kaybetti. ABD'de Florida, Kaliforniya ve Teksas eyaletlerinde vaka sayıları rekor seviyelere yükseldi. Yeni hazırlanan bir model, Ekim ayının başından itibaren 180,000 Amerikalının virüsten dolayı yaşamını yitireceğini öngörüyor.

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) Çarşamba günü, pandemiden hasar gören dünya ekonomisi için görünümünü daha da düşürdü ve iki ay önceki tahminlerine göre, çok daha derin bir resesyon ve daha yavaş bir büyüme tahmininde bulundu.

Spot altın Singapur saati ile 11:15'te ons başına 1,761.25 dolar seviyelerinde yatay seyrediyordu. Fiyatlar Çarşamba günü 1,779.53 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Comex piyasasında vadeli altın kontratları yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,772.00 seviyesine geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü, dolardaki güçlenmenin etkisi ile geri çekilmeden önce 1,796.10 dolar seviyesine ulaştı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 yükselirken, platin yüzde 0.2 ve paladyum yüzde 0.1 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.1 tırmandı.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "V şeklinde toparlanmaya ilişkin iyimserlik, virüs kısıtlamalarının kaldırılmasına karşın tüketici davranışlarındaki durgunluktan dolayı hızla azalıyor. Şimdilerde, ABD'de artan vaka sayısı, kısıtlamaların tekrar getirileceği korkularını güçlendiriyor," dedi ve "Altının son bir haftadaki yükselişi önceden harekete geçmeden kaynaklanan bir seyirdi. Daha da yükseliş için güvenin azaldığına ilişkin yeni haberlere ihtiyaç var. Traderların yukarı yönlü beklentileri sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Önemli altın rafinerisi ve ticareti şirketlerinden MKS PAMP Group'a göre, altına yönelik yatırım talebi muhtemelen 2021 yılının başlarına kadar güçlü kalacak.

*Goldman Sachs Group Inc. CEO'su David Solomon'a göre, hisse senedi piyasası rallisinin bu yıl kayıplarının neredeyse tümünü silmesi, şirketlerin kar potansiyeli ile açıklanamaz.

*ABD, Fransa, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık'tan ithalatına 3.1 milyar dolarlık ek gümrük tarifesi getiriyor. Bu durum, Trump yönetiminin Avrupa'ya karşı ticareti kullanma adımının, Avrupa ile ABD arasında bu yaz daha geniş bir ticaret savaşı spriralini tetikleyebileceği endişelerini artırıyor.

*Asya'nın en büyük inşaat ve madencilik ekipman üreticisi Komatsu Ltd., bu çeyrekte tabanı gördükten sonra, gelecek çeyrekte buldozer, eskavatör ve kepçe talebinde Çin kaynaklı artış bekliyor.