Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, küresel hisse senetlerindeki rallinin zayıflamasının ardından, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin artması ve yatırımcıların dikkatlerini ekonomik toparlanmanın gücüne çevirmeleri ile birlikte hafifçe yükseldi.

Trump yönetimi, artan gerilim ortamında, Pekin'in Amerikan taşıyıcılarının Çin'e yeniden girişlerini engellemesine misilleme olarak, Çinli havayollarının ABD'ye yolcu uçuşlarını askıya alıyor. Çin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, yabancı hava yolu şirketlerinin ülkeye uçuşlarındaki yasaklamaları gevşeteceğini duyurdu.

Japonya'da işlem gören hisse senetleri kazançlarını geri verirken, Çin hisseleri aşağı döndü ve ABD endeks vadeli kontratları hafifçe geriledi. Piyasalarda dikkatler ayrıca Perşembe günü kurtarma programını genişletmesi beklenen Avrupa Merkez Bankası'na da çevrilmiş durumda.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.6 düştükten sonra yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,703.24 dolara çıktı.

Diğer değerlime metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerken, platin yüzde 0.2 yükseldi ve paladyum yüzde 0.3 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spor Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Phillip Futures kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, hazırladığı notta, "Altının günlük haber başlıklarına tepki vermesine karşın, koronavirüs kısıtlamalarından V şeklinde bir toparlanma beklentilerinin uzak ihtimal olarak devam etmesi ile birlikte, metal için genel görünüm temel olarak yukarı kalmaya devam ediyor," dedi ve "Gelen siyasi ve ekonomik haber başlıkları, 1,800 doların bir sonraki hedef olması ile birlikte, altına destek sağlamalı. Merkez bankalarının alımları gücünü sürdürüyor, ancak bazı geleneksel alıcıların faaliyetlerini azaltması ile birlikte çatlaklar görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın halen talep görüyor. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü itibarıyla üst üste 29 gündür artıyor.

*Hindistan'da altın talebi muhtemelen Eylül ayından önce kıpırdamayacak.

*Koronavirüsten en fazla etkilenen kentlerden biri olan New York Pazartesi günü yeniden açılmaya başlıyor.

*ABD'de diğer bir istihdam kaybı dalgası daha gelebilir.