Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların koronavirüs dolayısıyla küresel çapta resesyon olacağına ilişkin endişelerle altının gölgesine sığınmak yerine, güvenli liman olarak dünyanın rezerv parası niteliğindeki doları tercih etmeleri ile birlikte, ABD para biriminin rekor seviyeye yükselmesi sonrası üç ayın en düşük kapanış seviyesine doğru yöneldi.

Altın son sekiz seansın yedisinde geri çekildi ve yalnızca Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik tedbir paketinden kısa bir süreliğine destek buldu. AMB politika yapıcıları, kıtadaki koronavirüse ilişkin vaka ve ölüm sayısının Çin'dekileri aşması ile birlikte, ekonomiye destek sağlamak amcıyla 750 milyar euro (820 milyar dolar) tutarıında ekstra acil tahvil alım programını uygulamaya koydu.

Piyasalar son haftalarda ağır darbeler aldı ve altın da, yatırımcıların diğer piyasalardaki kayıpları kapatabilmek için satışa geçmeleri ve dolardaki yükselişten dolayı bundan kendini koruyamadı. altında fiyat dalgalanmalarına ilişkin beklentileri ölçen CBOE Altın ETF Volatilite Endeksi 2008'den beri en yüksek seviyesine çıktı. Fed'in son dönemde acil toplanarak gösterge faizi sıfır seviyesi yakınlarına indirmesi ve diğer tedbirler, koronavirüs salgının yakın bir zamanda en üst seviyesine ulaşacağına ilişkin fazla bir işaret olmamasından dolayı, şimdiye dek piyasalardaki stresi gidermeye yetmedi.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, "Teşvik tedbirleri ve faiz indirimleri, AMB'nin tahvil alım programı dahil, genellikle altın için olumlu, ancak herhangi bir desteğin kısa ömürlü olacağını düşünüyoruz," dedi ve "Küresel piyasalardaki riskin yoğunlaşmasıyla birlikte, altına karşılık dolara yönelik açık bir tercih var ve bu durum kısa vadede altın üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, erken saatlerde yüzde 1 kadar yükseldikten sonra, yüzde 1.5 düşerek ons başına 1,464.30 dolara kadar inmesinin ardından, Londra saati ile 05:56'da 1,471.08 dolara geldi. Altın bu yıl şimdiye dek yüzde 3 düşerken, küresel hisse senetleri yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti ve ham petrol yüzde 60'lık düşüşle çöktü. Altın destekli Borsa fonları (ETF) Çarşamba günü itibariyle üst üste dört gündür düşüyor.

Dolar rekora yükseldi

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, hisse senetleri ve emtia grubunun keskin düşüşler göstermesi ile birlikte, varlık sınıflarının büyük kısmında satışlar yoğunlaştı. Dolara hücum, Fed ve diğer merkez bankalarının swaplar ve repo operasyonları ile likidite vermesine ve faiz indirimlerine karşın hız kazanıyor.

ABN Amro Bank NV stratejisti Georgette Boele, hazırladığı notta, "Finans piyasalarının önümüzdeki haftalar ve aylarda riskten kaçınma modunu sürdürmesini bekliyoruz. Bu da doların daha da güçlenmesine yol açarken, altının zayıflamasına neden oluyor," dedi ve bankanın ikinci çeyrek için altın fiyat tahminini 1,450 dolardan 1,300 dolara indirdiğini sözlerine ekledi.