Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, geçen haftayı yükselişle geçtikten sonra, koronavirüs pandemisinin yeniden yayıldığına ve bunun da ekonomiyi olumsuz etkilediğine ilişkin endişelerin güçlendiği bir ortamda doların değer kazanmasının etkisi ile düştü.

ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse seentleri bugün , koronavirüste ikinci dalganın V şeklinde toparlanma beklentilerini zayıflatmasının etkisi ile geriledi.

Yatırımcılar dikkatlerini, bugün açıklanan verilerin Çin ekonomisinin Mayıs ayında toparlanmaya devam ettiğini göstermesi ile birlikte, geçen haftasonu Pekin'de vaka sayısının 100'e yaklaşması sonrası Çin'e çevirdi. Bu ülkede, hızlanan sanayi üretimindeki büyüme moralleri yükseltirken, tüketimde daralma devam etti.

Diğer ülkelere bakıldığında, ABD'de günlük vaka artış sayısı bir haftalık ortalamasını yakalarken, Florida'da vaka sayısı beşinci gün üst üste haftalık trendini aştı. Güney Afrika üst üste ikinci günde de rekor vaka sayısı açıkladı.

Öte yandan, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta Kongre'de yapacağı iki konuşmada ABD ekonomisi ve Kovid-19 salgınına ilişkin temkinlilik içeren mesajlar vermesi bekleniyor. Fed, Powell'ın değerlendirmeleri öncesi, finans sektörüne ve istihdam kayıplarına yönelik risklere değindi.

Spot altın, geçen hafta yüzde 2.7 yükseldikten sonra yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 07:01'de ons başına 1,721.69 dolara indi. Metal yılbaşından bu yana yüzde 14 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.5 düşerken, platin yüzde 1.9 ve paladyum yüzde 0.9 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Diğer varlıklardaki satış dalgası altına da satış getiriyor," dedi ve "Altın, küresel pandemi, devam eden finans krizi, daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki merkez bankası gevşemesi ve küresel resesyon ortamında tüm zamanların en yüksek seviyesini test edemiyor. Bu olaylar zinciri teoride daha yüksek altın fiyatları için mükemmel fırtına olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Riskten kaçınma eğilimi, 1,750 dolarda güçlü bir direnç görmemize karşın, altını bu hafta desteklemeli" dedi.

Sydney'de ABD Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, "Fed'in varlık alımları konusunda 'ne gerekiyorsa yaparız' yaklaşımı ve görülebilir bir geleek için faiz artırımına gitmeyeceğini işaret etmesi altının sakin seyretmesine yol açıyor," dedi ve "Yatırımcılar bu hafta iki şeye bakacak; ABD perakende satışlar verisi ve Powell'ın konuşması. Powell'ın geçen haftaki mesajını güçlendirmesini bekliyorum, ancak piyasa ilave nüans arayacak. Altının çok güçlü olmasından ziyade güçlü olması bekleniyor. Direnç 1,760 dolar seviyesinde ve destek 1,695-a,705 dolar civarında" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izleneek önemli olaylar şöyle;

*Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, "ABD ekonomisi, koronavirüs kapatmalarının yarattığı bir 'doğa işi'nden toparlanıyor," dedi ve Powell'ın dile getirdiği daha temkinli bir bakış açısını reddetti.

*Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ABD'de istihdamın önümüzdeki aylarda artacağını, işsizlik oranının yılın sonuna kadar yüksek kalacağını söyledi.