Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in bugünkü toplantısı öncesi, yatırımcıların dikkatlerini zayıflayan dolara ve rallisini durduran hisse senetlerine çevirmeleri ile birlikte, iki günlük kazancını korudu.

Asya hisse senetleri, ABD hisse senetlerindeki geri çekilmenin ardından karışık seyrederken, dolar göstergesi de geriledi. ABD merkez bankası Fed'in bu toplantıyı muhtemelen, daha fazla genişlemeye gitmeden, farklı kredilendirme planları konusunda bilgi vermek için kullanacak. Fed yetkilileri ayrıca koronavirüs salgınından bu yana ilk kez istihdam ve büyüme hedeflerini açıklayacak.

Altın yatırımcılar ve kurumların desteğini almaya devam ediyor. Goldman Sachs Group Inc., altın fiyatlarının, Fed'in hedef seviyesi üzerinde seyreden enflasyonu tolere etmeye karar vermesi halinde, ons başına 2,000 doların üzerine tırmanabileceğini kaydetti, ancak bunun bankanın baz senaryosu olmadığına dikkat çekerek, 12 aylık fiyat tahminini 1,800 dolar olarak tekrarladı. Diğer taraftan, milyarder para yöneticisi Jeffrey Gundlach'ın, uzun vadede altın için beklentisi yukarı yönlü ve Gundlach, metalin yeni zirvelere ulaşacağını ve "zayıf dolar" beklentisine bağlı hareket etmekte olduğunu kaydetti.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.8 ve Salı günü yüzde 1 yükseldikten sonra yüzde 0.2 değer kazanarak, Londra saati ile 06:51'de ons başına 1,718.32 dolara tırmandı. Metal yılbaşından bu yana yüzde 13 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.2, platin yüzde 0.6 ve paladyum yüzde 0.2 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 düştü.

Singapur'da Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli müdürü Avtar Sandu, "Fed'in genişlemeci politikalara devam etmek zorunda kalacağına ilişkin beklentiler, altının Cuma günkü sert düşüşün ardından toparlanmasına yardımcı oldu," dedi ve "Fed'in faizleri düşük tutma taahhüdünü yinelemesi bekleniyor. Düşük faizler, altın yatırım talebi için çok olumlu" değerlendirmesinde bulundu.

Pİyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg Economics'e göre, Fed politika yapıcıları, Haziran ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını merkez bankasının kilit araçlarına ilişkin tartışmalara ışık tutmanın ve gerek duyulduğunda ilave desteğin sağlanması konusunda istekli olduklarını göstermenin bir fırsatı olarak kullanacak.

*Efsane hedge fon yöneticisi Paul Tudor Jones, hisse senedi piyasası konusunda temkinli olan yatırımcıların son ralli ile şaşkına döndüklerini söyledi.