Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, güçlenen doların güvenli liman niteliğindeki bu metali olumsuz etkilemesi ile birlikte son altı haftanın en büyük haftalık kaybına yöneldi. Yatırımcıların dikkatleri ayrıca ABD'de ilave teşvik paketine ve ekonomik toparlanmanın görünümüne de çevrilmiş durumda.

Temsilciler Meclisi Demokratları yaklaşık 2.4 trilyon dolarlık bir teşvik paketi teklifi hazırlamaya başladı ve bu paketle Beyaz Saray ve Senato Cumhuriyetçileri ile müzakerelere girmeyi planlıyorlar. Bu tasarı gelecek hafta Temsilciler Meclisi'nden geçebilir.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 35 büyüyebileceğini ve ülkenin yıl sonuna kadar tam bir toparlanmaya yakın olabileceğini kaydederek, Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana en olumlu değerlendirmede bulunan Fed yetkilisi oldu.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 11:29'da ons başına 1,869.91 dolara çıktı. Altın bu hafta yüzde 4.1 ile 14 Ağustos haftasından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 23.1295 dolara geriledi ve bu hafta yüzde 14 ile Mart ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Platin bu hafta yüzde 7.9 düştü ve bu metal de Mart ayından bu yana en büyük haftalık kaybına ilerliyor.

Paladyum ise haftalık bazda yüzde 5.2 gerileyerek Temmuz'dan beri en büyük haftalık düşüşüne yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti ve bu hafta yüzde 1.7 yükselerek Nisan'dan beri en büyük haftalık kazancına hazırlanıyor.

Standard Chartered değerli metaller analisti Suki Cooper, 24 Eylül tarihli notunda, "Artan Kovid-19 vakalarına ilişkin belirsizlik, ABD seçimleri ve ABD teşvik paketindeki gecikmeler, yatırımcıların güvenli yer olarak dolara yönelmelerine neden oldu. Altın, dolar değer kazandığı zaman, eğer her ikisine de güvenli liman alımları geliyorsa yükselir. Stratejik yatırımcılar altının lehinde olmaya devam ediyor, ancak değerli metal, dolarda ve reel faizlerdeki zayıflığı aştı," dedi ve "Makro ortam, daha da yukarı yönlü riske ve dolardaki zayıflığın mevcut Kovid ve mali teşvik kötümserliğinin ötesinde yeniden başlamasına destek oluyor. Fiyat düşüşleri alım fırsatı olacak" değerlendirmesinde bulundu.