Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de hisse senetlerinin bazı bölgelerde koronavirüs salgınının ikinci dalgasının görüldüğü bir ortamda sert düşmesi ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara ilginin artması sonucu son dört haftada ilk haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, vaka sayısında tekrar güçlü bir artış olsa bile ABD ekonomisinin yeniden kapanmaması gerektiğini söyledi. ABD'de şimdiye dek 2 milyondan fazla kişi koronavirüse yakalandı.

Altın bu yıl, pandeminin neden olduğu kısıtlamaların küresel ekonomiye zarar vermesi ve hükümetleri ve merkez bankalarının çok büyük miktarlı teşvik uygulamalarına yöneltmesinin etkisi ile yüzde 14 yükseldi. Çarşamba günü, Fed ABD ekonomisine teşvik sağlamaya devam edeceğini ve faizleri muhtemelen 2022 yılının sonuna kadar sıfır seviyesi yakınında tutacağını işaret etti. Bu durum, faiz ödemesi olmayan bir varlık olan altının cazibesini artırıyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Piyasa, ABD'de virüsün ikinci dalga yayılma endişelerine bağlı olarak artan riskten kaçınma eğiliminden destek buluyor," dedi ve "Önümüzdeki iki hafta, çeyrek dönemin sonuna yaklaşmamız dolayısıyla volatil geçebilir. 1,750 dolar, ABD Hazine tahvil faizleri daha da düşmezse, halen altının yukarı hareketini sınırlıyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 10:27'de ons başına 1,726.24 dolara indi ve bu hafta yüzde 2.4 yükselerek üç hafta süren düşüşünü sonlandırmaya hazırlanıyor.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 0.3 yükselirken, platin üst üste ikinci haftayı da düşüşle geçmeye yöneldi ve paladyum yüzde 0.7 geri çekildi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Perşembe günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 tırmadı.