Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de kanun yapıcıların pandemi destek paketi konusundaki müzakerelerine çevirmesi ve aynı zamanda gevşemekte olan doları izlemesi ile birlikte yükseldi ve haftalık kazanca yöneldi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi Çarşamba günü bir araya geldiler. Bu görüşmeden teşvik paketine ilişkin bir anlaşma çıkmadı, ancak her iki taraf da ilerlenme sağlandığını ve görüşmelere devam etmeyi planladıklarını kaydetti. Mnuchin, Fox Business'e yaptığı değerlendirmede, 1.5 trilyon dolar ile 2.2 trilyon dolar arası büyüklükte paket konusunda anlaşma sağlanmasını beklediğini söyledi. Ancak paketin 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi onaylanması için zaman daralıyor.

Diğer taraftan, birçok Fed yetkilisi toparlanmayı desteklemek için daha fazla destek çağrısında bulundu. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise farklı fikirdeydi. Bullard, ABD ekonomisinin, Kongre mali destek paketini 2021 yılına bıraksa bile toparlanmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.6 tırmanarak Londra saati ile 07:24'te ons başına 1,896.45 dolara çıktı. Metal bu hafta yüzde 1.7 arttı. Altın Eylül ayında yüzde 4.2 ile Kasım 2016'dan beri en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.7 artarak ons başına 23.6333 dolara çıktı. Metal Eylül ayında yüzde 17 ile 2011'den beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Platin yüzde 1.5 artarken, paladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "ABD doları geçen hafta güvenli liman alımlarına dayanan keskin bir ralli yaptı, ancak bu hafta, dikkatlerin bazı ekonomik verilerin geldiği, teşvik paketi için çabaların arttığı ve ilk başkan adayları canlı yayın tartışmasının yapıldığı bir ortamda ABD ekonomisine çevrilmesi ile birlikte geri çekildi," dedi ve "Eğer ABD'de teşvik paketi konusunda somut bir karar alınmazsa, dolar muhtemelen baskı altında kalacaktır ve bu da altın ve diğer emtiayı destekler" şeklinde görüş bildirdi.

Reliance Securities kıdemli araştırma analisti Sriram Iyer, "Altın Perşembe gününe, yatırımcıların dikkatlerini teşvik paketine ilişkin gelişmelere ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerine çevirmesi ile birlikte temkinli yükselişle başladı" dedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü ve düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Endeks Eylül ayında yüzde 1.4 yükseldi.

*Altın fiyatları geçen ay düşerken, altın destekli Borsa yatırım folarındaki (ETF) altın varlıkları arttı. Altın destekli ETF'lerdeki toplam varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 3,442 ton civarına çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

*Çin, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

*ABD'de Cuma günü başkanlık seçimleri öncesi son tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.