Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüsün etkilerine ilişkin endişeler, Çin verilerine ilişkin son revizyonların bu endişeleri biraz azaltmasına rağmen, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artırması ile birlikte üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Fiyatlar, Çin'in virüs salgınının tam kalbindeki Hubei kentinin yaklaşık 15,000 yeni vakayı teyidinin ardından yaklaşık 5,000 yeni vaka daha bildirmesinin sonrası istikrar kazandı. Çin'de virüs kaynaklı ölüm sayısı 1,380 olarak açıklandı ve çifte sayım nedeniyle sayı 100 civarında azaltıldı.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 12:39'da ons başına 1,574.66 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.3 ve yılbaşından bu yana yüzde 3.8 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Goldman Sachs emtia araştırma küresel müdürü Jeffrey Currie, Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Altının koronavirüs korkularından daha büyük bir destek görmemesinin nedeni, Çin'in en büyük mücevher alıcısı olması ve tüketiciler şimdilerde alışveriş için dışarı çıkmıyor," dedi ve bu nedenle fiziki talep tarafından gelen bir şey olmadığını sözlerine ekledi.

Galen Goldman Sachs, jeopolitik risk hegde'i, dolarizasyondan çıkış, merkez bankası alımları ve tasarruf fazlasının altına yöneltilmesine bağlı olarak yükseliş bekliyor be üç aylık fiyat hedefi 1,600 dolar.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ons başına 17.6528 dolar seviyelerinde yatay seyrediyor ve üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Platin yüzde 0.3 yükselerek ons başına 972.79 dolara çıktı ve ikinci haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Paladyum yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 2,443.54 dolara ulaştı ve bu hafta yüzde 5.3 yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de koronavirüs vakası sayısının dramatik bir şekilde artması ile birlikte, önemli bulaşıcı hastalık uzmanlarından biri, dünya nüfusunun üçte ikisinin bu hastalığa yakalanabileceği uyarısında bulundu.

*Küresel altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları üst üste beşinci haftayı da artışla geçmeye yöneldi ve diğer bir yeni rekor zirveye daha ulaştı. Bu yıl şimdiye dek, bu fonlardaki altın varlıkları yaklaşık 60 ton arttı.

*New York Fed repo operasyonlarını, Cuma gününden başlayarak  analistlerin beklediğinden daha fazla daraltacak. Bu karar, yetkililerin fonlama piyasalarını rahatsız etmeden likidite çekme konusunda rahat olduklarının bir işareti.