Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, koronavirüs salgınının yeniden güçlenmekte olduğuna ilişkin endişeler güvenli liman alımlarını desteklerken, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün kısa süren bir karışıklıktan sonra Çin ile ticaret anlaşmasının geçerli olduğunu söylemesine çevirmesi ile birlikte yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

Gelişmekte olan ülkeler, kapalı kalmanın maliyetinin büyük olmasından dolayı, salgının kötüleştiği bir ortamda ekonomilerini yeniden açmaları ile birlikte virüs enfeksiyonlarında patlama ile karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tüm dünyada yeni vaka sayısının, Latin Amerika ülkelerindeki büyük artışların desteği ile rekor seviyeye çıktığını duyurdu. Toplam enfeksiyon sayısı 9 milyonu aştı.

Öte yandan, finans piyasaları Salı günü, Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro'nun Çin ile ticaret anlaşmasının bittiği şeklinde yorumlanan değerlendirmelerinin ardından kısa süreliğine sarsıntı yaşadı. Bunun ardından, Başkan Trump, anlaşmanın "bütünüyle yerli yerinde" olduğunu söyledi. Navarro daha sonra değerlendirmelerine açıklık getirdi.

Spot altın, yüzde 0.3 artış ile yüzde 0.4 düşüş arasında dalgalandıktan sonra Londra saati ile 07:07'de yüzde 0.1 aşağında ons başına 1,753.35 dolar seviyesindeydi. Fiyatlar Pazartesi günü 1,763.38 dolar ile, Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesini gördüğü 18 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 yükselirken, platin ve paladyum yüzde 0.7 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Singapur'da Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, "Enfeksiyon sayısındaki artış, küresel merkez bankalarını ve hükümetleri teşvik tedbirlerini artırmayı sürdürmeye yönlendirebilir. Bu da altın için destekleyici bir unsur," dedi ve "Kovid-19 vakalarındaki yeni yayılmalar, ekonomik toparlanmanın yavaşlayabileceği korkularını artırdı ve yatırımcılar bunu değerli metal piyasalarında fiyatlama durumundalar. Haftanın kalan kısmında, altın piyasasının 1,800 dolar seviyesine doğru güçlenmesini bekliyoruz. Ancak bu önemli bir engel. Fiyatların aylık zirveler yakınında olmasından dolayı, muhtemelen traderların büyük kısmı için işlem stratejisi düşüşlerde alım yapmak olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Morgan Stanley'e göre, altın 2020 yılının ikinci yarısı ile 2021 yılının ilk yarısını kapsayan dönemde, yeni bir faiz artırım çevrimi beklentisinin tetiklediği bir düzeltme hareketi öncesi, destekleyici finansal koşullara bağlı olarak yukarı yönde hareket edecek.

*Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, güvenli olmayan yeniden açılmanın toparlanmaya tehdit oluşturduğunu söyledi.

*Blackstone Group Inc. CEO'su Steve Schwarzman, ekonominin önümüzdeki birkaç aylık dönemde muhtemelen V şeklinde bir toparlanma gerçekleştireceğini kaydetti.

*Çin Bej Kitap'ına göre, Çin ekonomisi Haziran sonunda biten üç aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre daraldı. Bu durum, koronavirüsüm ekonomiyi sarstığı önceki döneme göre bazı marjinal iyileşmeler olmasına karşın, ekonominin resesyona girdiğini işaret ediyor.