Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Erol Oytun Ercan

Pfizer-BioNTech, Moderna ve AstraZeneca-Oxford’un Kovid-19’a karşı farklı oranlarda etkili bir aşı geliştirmesi, ons altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluştururken altına dayalı Borsa yatırım fonlarından da çıkışlara neden oldu.

Pandeminin yoğun yaşandığı dönemde ons altın için sene sonu fiyat tahminlerinde çoğunlukla yukarı yönlü bir eğilim varken aşı gelişmelerinden sonra fiyat tahminleri genelde aşağı yönlü oldu.

Altın fiyatlarında zirvenin görüldüğü Ağustos ve sonrasında Eylül ayında yılsonu ons altın fiyat beklentileri 2.000-3.000 dolar aralığında yer alırken, olumlu aşı gelişmeleriyle birlikte bu beklentiler 2.000 doların altında seyrediyor.

Altın için rüzgar nasıl tersine döndü?

Pfizer ve BioNTech’in aşı geliştirdiğine dair haberlerin duyurulduğu ilk gün olan 9 Kasım’dan bu yana altın yüzde 7 civarında değer kaybetti.

Haziran ayından sonraki en uzun kayıp serisini de gerçekleştiren ons altın, aşı haberlerinin takip ettiği üç haftayı da kayıpla kapatmış oldu.

Başkan Donald Trump’ın görev devir sürecine onay vererek Joe Biden’ın seçim galibiyetini tanıması da belirsizlikleri azaltıp, risk iştahını artırarak güvenli liman satışlarını artırdı.

"En büyük risk artan tahvil faizleri"

Altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole S. Hansen, “Aşı gelişmeleriyle birlikte altına dayalı borsa yatırım fonlarında Mart ayından sonraki en büyük satış dalgası yaşandı.” dedi.

Yılsonunda altın fiyat tahminlerini ons başına 2.000 dolardan 1.950 dolara düşürdüklerini belirten Hansen, “2021 yılında altın fiyatlarının en büyük destekçisi zayıflayan dolar olacaktır fakat artan tahvil faizleri, merkez bankaları getiri eğrisi kontrolüne gitmedikleri takdirde, altın için en büyük risk olabilir.” diye ekledi.

"Altın fiyatları 2022'de 1.304 dolara gerileyecek"

JPMorgan ise ABD seçimlerinden hemen sonra paylaştığı bir notta, altın fiyatlarının 2020 yılının dördüncü çeyreğinde ons başına 1.880 dolar olmasını beklerken 2021’in ilk çeyreğinde 1.825 dolar olacağını öngörüyor.

Altının düşüş eğilimini önümüzdeki yıllarda sürdürmesi bekleyen JPMorgan, 2021 yılsonunda fiyatların ons başına 1.744 dolar civarında seyredeceğini, 2022 yıl sonunda ise 1.304 dolar civarında olacağını tahmin ediyor.

"Aşının bulunması altını destekleyebilir"

Öte yandan Societe Generale yayımladığı emtia raporunda, aşının bulunmasının normalleşmeye geri dönüşü hızlandıracağını ve altın fiyatlarını destekleyeceğini belirtiyor.

Kurum, yukarı yönlü senaryo dahilinde 2021 yılının ilk çeyreğinde altın fiyatlarının ons başına 2.340 dolar civarında olmasını beklerken kötümser senaryoda ise 1.800 dolar olmasını bekliyor.

"Yakın vadede altın fiyatlarının destekleneceğini ve 2021 yılını 2.050 dolar ortalamayla kapatacağını düşünüyoruz." diyen banka, negatif reel faizlerin, negatif getirili varlıkların, ABD'nin artan borcunun gelişen piyasalar varlıklarına talebi artıracağını ve ABD dolarını baskılayacağını düşünüyor.

Ağustos-Eylül ayında altın için hava nasıldı?

Eylül ayında Bloomberg HT ile görüşlerini paylaşan BofA Metal Strateji Direktörü Michael Widmer, “Faizleri çok uzun bir süredir düşük tutmaya çalışıyorlar. Yani deflasyonun olduğu bir noktadayız. Bu yüzden altın önümüzdeki yıl biraz daha artabilir ve altın fiyatları 3 bin doların üzerine çıkabilir.” demişti.

Citigroup ise Eylül ayında yayımladığı dördüncü çeyrek emtia görünümü raporunda, ABD seçim riskinden dolayı altın fiyatlarının yeni bir zirve yapmasını beklediklerini belirtirken Comex altın fiyatlarının 2021'de ons başına ortalama 2.275 dolar olacağı yönündeki son tahminini yinelemişti.