Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, euroda son dönemde görülen güçlenmenin, AMB'nin uygulamaya koyduğu teşviklerinin enflasyonun yüseltilmesi üzerindeki olumlu etkilerini törpülemekte olduğunu söyledi ve politika yapııcıların ihtiyaç duyulduğunda tüm enstrumanlarını ayarlamaya hazır olduklarını tekrarladı.

Lagarde Pazar günü yaptığı açıklamada, Yönetim Konseyi'nin Euro Bölgesi ekonomisinden gelen tüm bilgileri dikkatli bir şekilde değerlendireceğini ve bunların arasında, orta vadeli enflasyon üzerindeki etkisi bağlamında kurlardaki gelişmelerin yer aldığını kaydetti.

Arap Merkez Bankaları ve Para Otoriteleri Guvernörler Konseyi'nde konuşan Lagarde, "Konu fiyat istikrarı hedefimize ulaşmaya geldiğinde, rehavet yoktur ve olmayacaktır," dedi ve "Para politikası euro Bölgesi'nde, AMB'nin hedeflerine tam taahhüt ile, rolünü yerine getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Lagarde'ın yorumları, AMB'nin euronun son dönemde güçlenerek iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkması ile karşı karşıya kaldığı tatsız durumu işaret ediyor. Lagarde'ın geçen hafta Perşembe günkü temkinli yorumları eurodaki yükselişi durduramadı. AMB başekonomisti Philip Lane, Cuma günkü açıklamasında tonu biraz daha sertleştirdi ve bu yıl euroda görülen güçlenmeni,n enflasyon görünümünü bozduğunu söyledi.

Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, Cumartesi günü Lane'e benzer bir açıklamada bulunarak, Euro Bölgesi'nde mevcut fiyat baskılarının düşük bir seviyede istikrar bulmasının AMB'nin hedefi ile uyumlu olmadığını kaydetti. AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise, döviz kurunu makroekonomik anlamda "en önemli değişkenlerden biri" olarak niteleyerek, kurumun kurdaki gelişmeleri yakından izlediğini belirtti.