Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Assange yine ortalığı karıştırdı

Assange yine ortalığı karıştırdı!

  • Bir süredir ortalarda görünmeyen Wikileaks'in kurucusu Assange, Ekvator'un kendisine sığınma talebi vermesinin üzerine İngiltere-Ekvator krizine neden oldu

Giriş: 22 Ağustos 2012, Çarşamba 07:22
Güncelleme: 22 Ağustos 2012, Çarşamba 12:56

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, iki ay aradan sonra ortaya çıkarak, ABD'den Wikileaks'e yönelik "cadı avına" son vermesini istedi.

19 Haziran'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınan 41 yaşındaki Avustralyalı Assange, elçiliğin balkonuna çıkarak taraftarlarına bir konuşma yaptı.

Assange, Washington'a, ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını sızdırmakla suçlanan Amerikalı asker Bradley Manning'i serbest bırakması çağrısında da bulundu.

Assange, kendisine sığınma hakkı tanıyan Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'ya cesaretinden dolayı teşekkür etti.

Rafael Correa: Assange dilediği kadar kalabilir

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde "dilediği kadar" kalabileceğini belirtti.

Quito'nın 420 km güneyinde yer alan Loja'da bir radyo programında konuşan Correa, sorunun, Londra'nın Assange'a izin belgesi vermemesiyle ilgili olduğunu ifade ederek, bu durumda Assange'ın elçilikte istediği kadar kalabileceğini kaydetti.

Correa, bu gibi durumlarda izin belgesinin verilmesinin zorunlu olduğu Latin Amerika hukukunun, Avrupa hukukundan biraz farklı olduğunu belirterek, Avrupa'da bu işlerin bu şekilde yürümediğini söyledi.

İngiltere: Assange'ın sığınma talebi bir şeyi değiştirmez

İngiliz yönetiminin, Ekvador'un Londra'daki Büyükelçiliği'nde bulunan Wikileaks kurucusu Julian Assange'ı tutuklama ısrarı, diplomatik dokunulmazlığı olan büyükelçiliğe karşı zor kullanma yoluna gidip gitmeyeceği tartışmalarını beraberinde getirdi. Uluslararası hukuk uzmanları ise, büyükelçiliklerin diplomatik dokunulmazlığına ve İngiltere'nin 1961 Viyana Sözleşmesi'ne uymakla yükümlü olduğuna vurgu yapıyor.

Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne 19 Haziran'da sığınan ve önceki gün siyasi sığınma talebi Ekvador tarafından kabul edilen Wikileaks kurucusu Assange, İngiliz yönetiminin yakın takibinde. Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Assange'ın iade edilmemesi durumunda, Ekvador büyükelçiliğine saldırı düzenleyeceği yönünde İngiltere'den tehdit aldıklarını söylemiş, ancak İngiliz yönetimi bu tür bir tehdidin söz konusu olmadığını açıklamıştı. İngiltere son olarak, Assange'ın İngiltere'den ayrılmasına izin verilmeyeceğini bildirmişti.

İki ülke arasındaki ilişkiler gerilirken, İngiltere'nin tutuklama işlemi için büyükelçilik binasına karşı zor kullanma ihtimali de çeşitli yayın organlarında tartışılmaya başladı.

Uluslararası hukuk uzmanları ise İngiltere'nin özellikle 1961 Viyan Sözleşmesi'ne uymakla yükümlü olduğunu ve olası bir müdahalenin uluslararası hukukun ihlali sayılacağı görüşünde.

Güney Amerika ülkelerinden destek

Güney Amerika ülkeleri, Wikileaks kurucusu Julian Assange yüzünden Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ni kuşatan İngiltere'ye karşı Ekvador'a destek verdi.

12 üyeli birliğin Ekvador'un Guayaquil kentinde toplanan dışişleri bakanları, yayımladıkları bildiride, İngiltere'nin Ekvador elçiliğine "zorla girme tehdidi"ni kınadı.

Ancak bildiride Ekvador'un elçilikte kalan Assange'a sığınma hakkı verme kararına değinilmezken; Küba, Venezuela, Bolivya, Nikaragua ve Arjantin'in dünkü toplantıdan bir gün önce Assange'la ilgili sığınma kararına destek verdiği belirtildi.

Brezilya, Kolombiya, Meksika ve Şili'ninse kararla ilgili herhangi bir tutum benimsemediği kaydedildi.

ABD, "Assange krizini" idare edecek

Amerika ülkelerinin dışişleri bakanları, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange yüzünden İngiltere ile Ekvador arasında çıkan krizi ele alacak.

BBC'nin haberine göre Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) 23 üyesi gelecek Cuma günü Washington'da toplanmak için oylama yaptı, oylamada ABD, Kanada ve Trinidad ve Tobago'dan itiraz geldi.

ABD'li temsilci, toplantının faydalı olmayacağını ve OAS'ın saygınlığına zarar vereceğini söyledi.

ABD yönetimi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ı, ABD hakkında ''hoyratça beyanlarda'' bulunarak, dikkatleri İsveç'te kendisine yöneltilen cinsel taciz suçlamalarını başka yöne çekmeye çalışmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, 19 Haziran'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Assange hakkındaki cinsel taciz suçlamalarıyla ilgili konunun, ABD ile ya da Wikileaks'in gizli Amerikan belgelerini yayınlamasıyla bir ilgisinin bulunmadığını, bunun sadece İngiltere, İsveç ve Ekvador arasındaki bir mesele olduğunu belirtti.

Nuland, ''Assange, bariz biçimde, İsveç'te adalet önüne çıkarılıp çıkarılmayacağına dair gerçek meseleden dikkatleri dağıtmaya çalışıyor'' dedi.

Assange'a sığınma hakkı tanıyan Ekvador'u da eleştiren Nuland, Ekvador'un, Amerikan Devletleri Örgütü'nun Ekvador'la İngiltere arasındaki krizi ele alma girişimini ise ''küçük bir şov'' olarak niteledi.

Öne Çıkanlar