Avrupa'da yılın ikinci gevşeme adımı
-
Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde indirim kararı aldı. Banka enflasyon beklentilerini korurken, 2024-2026 büyüme beklentilerini ise aşağı çekti. Kararın ardından basın toplantısında konuşan AMB Başkanı Christine Lagarde, büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu söyledi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu yılın ikinci faiz indirim kararını verdi.
Banka gecelik mevduat faizini yüzde 3,75'ten yüzde 3,50 seviyesine çekti.
Banka politika faizi ve marjinal fonlama tesisinde de teknik ayarlama gerçekleştirdi. Bu ayarlamayla birlikte ana refinansman faizi ile marjinal fonlama tesisi alışılmadık bir oran olan 60 baz puan seviyesinde düşürülerek sırasıyla yüzde 3,65 ve yüzde 3,90’a çekildi.
Böylece mevduat faizi ile ana refinansman faizi arasındaki fark 50 baz puandan 15 baz puana indirildi. Mevduat faizi ile marjinal borç verme oranı ile arasındaki fark ise 25 baz puanda sabit kaldı.
Karar metninde “Yönetim Konseyi'nin enflasyon görünümü, enflasyonun ana dinamikleri ve para politikası aktarımının gücüne ilişkin güncellenmiş değerlendirmesine dayanarak, para politikası kısıtlamasının derecesini hafifletmek için bir adım daha atılması artık uygundur” ifadeleri öne çıktı.
Ekonomik projeksiyonlar da açıklandı
Bankanın ekonomik projeksiyonları da karar metniyle birlikte açıklandı. Buna göre AMB 2024'te ortalama enflasyonu yüzde 2,5; 2025'te yüzde 2,2 ve 2026'da yüzde 1,9 seviyesinde öngördü. Bu tahminler Haziran ayındaki tahminlerle aynı düzeyde kaldı.
Karar metninde enflasyonun önümüzdeki yılın ikinci yarısında hedefe doğru gerilemesinin beklendiği, çekirdek enflasyon için 2024 ve 2025 tahminlerinin ise hizmet enflasyonunun beklenenden daha yüksek olması nedeniyle bir miktar yukarı yönlü revize edildiği belirtildi.
Karar metninde ücretlerin hâlâ yüksek bir hızda arttığı için Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği ancak, işgücü maliyeti baskılarının hafiflediği ve kârların yüksek ücretlerin enflasyon üzerindeki etkisini kısmen dengelediği ifade edildi. AMB finansman koşullarının kısıtlayıcı olmaya devam ettiğini vurgularken ekonomik faaliyetin zayıf özel tüketim ve yatırımı yansıtacak şekilde hâlâ durgun seyrettiğini vurguladı.
Banka 2024 Euro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 0,8 olarak açıklarken, 2025 tahminini yüzde 1,3'e; 2026 tahminini ise yüzde 1,5'e düşürdü.
Lagarde: Büyümeye ilişkin riskler aşağı yönlü
Kararın ardından AMB Başkanı Christine Lagarde, kameraların karşısına geçti.
Lagarde'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:
Finansman koşulları kısıtlayıcı düzeyde kaldı. Toparlanma bazı zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Toparlanmanın zamanla güçlenmesini bekliyoruz. İstihdam piyasası sıkı kalmaya devam etti.
Emek talebi daha da ılımlı hale geldi. Mali ve yapısal reformlar verimliliği hedeflemeli.
Mario Draghi'nin raporu reform yönündeki acil ihtiyacı vurguladı. Hükümetler mali politikalar tarafında güçlü bir başlangıç yapmalı. Görüşmelerle belirlenmiş ücretler yüksek ve oynak kalmaya devam etti.
Toplam emek maliyeti büyümesi ılımlı hale geliyor. Kârlar kısmen daha yüksek emek maliyetini dengeliyor. Büyümeye ilişkin riskler aşağı yönlü.
Zayıf tüketim ortamında kredi büyümesi durgun.
25 baz puanlık indirim oybirliğiyle alındı. Gelen veriler önceki projeksiyonları teyit etti. Enflasyon 2025'te yüzde 2'ye düşecek. Euro Bölgesi enflasyonu tahmin edici düzeyde değil, yaklaşımımızda sağlam durmamız gerekiyor. Ekonomide politikanın ayak izleri görünür nitelikte.
Verilere olan bağlılığımız bir veriyle sınırlı değil. AMB tek veriye odaklanmış durumda değil. Enflasyon Eylül'de gerileyecek ama sonrasında tekrar yükselecek. Ekim toplantısına kadar görece olarak kısa bir süre var.
İhtiyaç olduğu sürece yeteri kadar kısıtlayıcı kalmaya devam edeceğiz.
İlk indirim Haziran ayında gelmişti
AMB Haziran'da beklentilere paralel olarak faiz oranlarında 25 baz puanlık indirime gitmiş, karar metninde “Faizleri gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutacağız. Yönetim Konseyi belirli bir oran için önceden taahhütte bulunmuyor.” ifadesine yer verilmişti.