Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, oldukça kasvetli geçen ilk çeyreğin son gününde, İtalya'da koronavirüs salgının istikrar işaretleri vermesi ile birlikte yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:22'de yüzde 1.9 yukarıda seyrediyordu ve böylelikle 2002'den beri en büyük çeyrek dönem kaybını bir miktar azalttı. Endeksteki 19 sanayi grubunun tümü yukarı yönde hareket etti. Yükselişe, Şubat sonundan bu yana en kötü satış dalgası ile karşı karşıya kalan seyahat ve eğlence sektörü hisseleri öncülük etti.

Markets.com baş piyasa analisti Neil Wilson, "Finans piyasaları ve yatırımcılar, hisse senetleri için tarihin en kötü çeyrek dönemlerinden birini yaşayarak hasar gördü ve sarsıldı, ancak son birkaç seansta bazı umut işaretleri vardı," dedi ve "İtalya nihayet koronavirüse karşı verdiği savaşta ilerleme kaydediyor. Tünelin ucunda ışık göründü" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Mart ayı ortalarına gördüğü en düşük seviyesinden yükseldi ve virüsün İtalya'ya sıçramasından sonra görülen satış dalgası ile gerçekleşen kaybının bir kısmını geri aldı. İtalya şimdi yaklaşık iki hafta sonra öncekine göre daha az vaka sayısı olduğunu duyurdu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgının Avrupa'da zirve yapmış olabileceğini kaydetti.

Stoxx 600 Endeksi'ndeki 19 sektörün tümü ilk çeyrekte düştü. En fazla düşüşü yüzde 42 ile seyahat ve eğlence grubu gerçekleştirirken, en iyi performansı ise yüzde 8.7 düşüşle sağlık bakım sektörü gösterdi. Ancak hisse senetleri, son seanslarda, ABD ve Avrupa'nın pandeminin ekonomik hasarını gidermek için daha önce görülmemiş büyüklükte teşvik paketleri açıklamaalrının desteği ile yükseldi.