Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin hükümeti seçimlere iki ay kala istifa etti. İstifanın çocuk bakım sübvansiyonlarının yanlış kullanımından dolayı olduğu düşünülüyor.

Geçen ay parlamentonun yürüttüğü bir soruşturmada, binlerce ailenin bu sübvansiyonların yanlış kullanımı yüzünden finansal olarak yıkıma uğradığı belirtildi.

Soruşturma raporuna göre, 10 bin civarında aile yanlış bir şekilde dolandırıcılıkla suçlanırken sonrasında ailelerin aldıkları yardımları geri ödemeleri talep edildi. Bu da birçok kişinin işsiz kalmasına, batmasına ya da boşanmasına neden oldu.

Hükümet üzerindeki istifa baskısı bu hafta giderek artarken Rutte'nin koalisyon ortakları istifa seçeneğinin ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini belirtmişlerdi. Aynı zamanda hükümet rortağı olan muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri ve sosyal İşler Bakanı olan Lodewijk Asscher ise olaylardaki rolü yüzünden perşembe günü istifa etti.

Rutte hükümetinin seçimlerden önceki istifa kararıysa büyük oranda sembolik çünkü 17 Mart'taki seçimlerin sonucunda yeni bir koalisyon hükümeti kurulana kadar şu anki hükümet, geçici hükümet olarak ülkeyi yönetmeye devam edecek.