Türkiye'de Ocak ayında enflasyonda hızlanma görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Ocak ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,7 arttı.
Ocak ayında yıllık enflasyon ise yüzde 64,86 olarak belirlendi.
Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık artışın yüzde 6,5 olması yönündeydi. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 6,57 olarak kaydedilmişti.
Ocak ayında çekirdek enflasyonda da yatay bir seyir izlendi. TÜİK verilerine göre Ocak'ta yıllıık çekirdek enflasyon yüzde 70,48 olarak kaydedildi.
Aylık en hızlı artış sağlık grubunda
TÜİK verilerine göre ana harcama gruplarına göre aylık en yüksek artış yüzde 17,68 ile sağlık grubunda yaşandı. Sağlık grubunu yüzde 12,17 ile lokanta ve oteller; yüzde 10,25 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi.
Ocak ayında giyim ve ayakkabı fiyatlarında ise yüzde 1,61'lik gerileme izlendi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 40,62 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,27 ile lokanta ve oteller oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla, 8 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 131 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Üretici enflasyonu da hızlandı
Ocak ayında üretici enflasyonunun da hızlandığı görüldü. Ocak ayında üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,14 arttı. Böylelikle aylık bazda üretici fiyatlarında da beş ayın zirvesi görüldü.
Yıllık bazda üretici fiyatları ise yüzde 44,20 arttı.
'Sıkılık sürecek' mesajı
Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri sıkılaştırmanın sonucu olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 36,5 puan yükseltmişti.
TCMB son toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 45 seviyesine çekerek dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirtmiş sıkılaştırma döngüsünün tamamlandığı mesajını vermişti.
TCMB'nin yeni başkanı Fatih Karahan da mevcut sıkılığın devam edeceği mesajını vermişti. Karahan, görevi devralmasının ardından ilk açıklamasında "Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
TCMB enflasyon tahminleri yıllık enflasyonun yıl ortasına doğru yüzde 70-75 bandına çıktıktan sonra 2024 yılını yüzde 36 seviyesinde tamamlayacağı yönünde.
Öncü göstergeler de hızlanma sinyali vermişti
Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen Türk-İş araştırması ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) endeksleri de Ocak ayında enflasyonun hızlanması yönünde sinyaller vermişti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 4.27 arttığını; açlık sınırının ise 15 bin 48 TL olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre ise İstanbul'da perakende fiyatlar 2024 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,72, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,69 oranında artmıştı. Veri 11 ayın zirvesi olarak kaydedilmişti.