HABERLER ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan 2025 yılı asgari ücretine ilişkin ilk açıklama geldi.

Işıkhan, asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, son kararı asgari ücret komisyonun vereceğini belirterek, "En son kararı asgari ücret tespit komisyonu belirledikten sonra maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Gelecek yıl asgari ücretine ilişkin sorular üzerine Türk İş Başkanı Ergün Atalay, konuşmak için erken olduğunu belirerek, "Daha dört ay var, biz konuştukça ev sahibi de market de zam yapıyor" açıklaması yapmıştı.

Asgari ücrete ilişkin tartışmalar Deutsche Bank'ın geçen hafta yayımlanan raporunu ile başlamıştı. Notta "Genel beklenti yüzde 25-30 artış yönünde" ifadeleri kullanılmıştı.

Bloomberg HT yayınına katılan TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat asgari ücret ile ilgili olarak yüzde 30'un üzerinde bir artışın kendilerini zorlayacağını belirterek, "Bir şekilde çalışanımızın eline daha fazla geçecek; ama işverenin üzerine yüklenen yükün yüzde 25-26’yı geçmediği bir formül bulunması lazım veya maalesef bir şekilde paramızın devalüe edilmesi lazım. Aksi takdirde özellikle emek yoğun sektörlerde zaten çok ciddi şekilde kaybettiğimiz istihdamı çok daha hızlı kaybedebiliriz. Bunun çok büyük bir tedirginliği maalesef yaşanıyor" demişti.

Asgari ücret sürecinin erken başladığını belirten Işıkhan, "Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı gibi, vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek için politikalar geliştiriyoruz. Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asgari ücret konusunda hükümet olarak tek başımıza karar vermiyoruz. Aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacağız. İş gücünün taleplerini karşılayacak oranları kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, asgari ücret tespit komisyonu ile birlikte belirleyeceğiz. Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz. Asgari ücreti nominal olarak 90 kat artırdık. Asgari ücrete verilen desteği 700 liraya çıkardık ve bu destek önemli bir katkı" şeklinde konuştu.

"Asgari ücrete zam gelince fiyatlar artmasın"

Işıkhan, asgari ücrete zam gelmesinin ardından fiyatlarda artışlara yönelik de konuştu. Işıkhan, tartışmala için, "Bu yollara gidilmemesini vatandaşlarımızdan rica ediyoruz" dedi.

Asgari ücret 2024 yıl başında yüzde 49 zam ile 17 bin 2 TL olarak uygulanıyor. Temmuz 2024’te yıl ortasında asgari ücrete zam yapılmamıştı.

Geçen yıl asgari ücret görüşmeleri döneminde Bakan Işıkhan, 2024’te asgari ücrete tek zam olacağını yönelik açıklamalarıyla öne çıkmıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yılın Aralık ayında dört toplantı yaparak yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirliyor.

Advertisement